Smrt v růžovém: Diváci se budou smát i plakat

Kladenská verze konce života slavné francouzské šansoniérky Édith Piaf s názvem Smrt v růžovém jde do finiše. Ladí se světla, herci mají za sebou kostýmní zkoušky.

Inscenace, která má v Městském divadle Kladno první premiéru již tento pátek, je takzvaně šitá na míru herečce a zpěvačce kladenského souboru Janě Zenáhlíkové. Smrt se bude hrát v malém sále divadla, přestože mnozí jsou přesvědčeni, že Jana by svým projevem utáhla i zaplněný velký sál.
„Jana svým krásným hlasem velký sál určitě utáhne. Ale tohle je komorní hra, která patří na malý sál. Diváci jsou součástí scény a já věřím, že tohle spojení bude fungovat. Budou se smát, ale mohu i plakat,“ říká režisérka inscenace Věra Herajtová (na úvodním snímku druhá zleva ve společnosti protagonistů Smrti v růžovém démona Tomáše Alferiho, Piaf Jany Zenáhlíkové a démona Veroniky Svojtkové).
Věra Herajtová pro Janu Zenáhlíkovou z francoužštiny přeložila a básnicky upravila deset písniček. „Snažila jsem se do nich dát příběh. Celé její umírání je o lásce. Ale bez příběhu by to nebylo ono. Dobrý šanson bez příběhu neexistuje,“ nastiňuje, na co se diváci mají připravit.
Nejbližší termíny uvedení Smrti v růžovém
pátek 25. 2. (premiéra, 19.00 hod.), sobota 26. 2. (druhá premiéra, 19.00 hod.), úterý 1. 3. (19.00 hod.), úterý 8. 3. (19.00 hod.), středa 6. 4. (19.00 hod.), úterý 19. 4. (19.00 hod.), úterý 26. 4. (19.00 hod.).

Jan Murárik

sed

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí