Divadelníci se schůzky s primátorem ani s jednatelkou nedočkali

S nástupem Ireny Žantovské do křesla jednatele Městského divadla Kladno se rozostřená situace v této kulturní instituci neuklidnila. 

Ke klidu podle šéfa kladenských divadelních odborů Tomáš Hrona nepřispívá ani neuskutečněné setkání divadelníků s primátorem Kladna Danem Jiránkem (ODS). "Pan primátor na nás nemá čas a paní jednatelka si ho udělá prý až po sedmém září, kdy má premiéru v plzeňském divadle," konstatoval včera Hron. Členům odborové organizace, ve kterých je v současné době přes sedmdesát procent zaměstnanců divadla, se v základu nelíbí způsob výběrového řízení na pozici jednatele divadla, které bylo vyhlášeno po bleskové výpovědi jednateli Janu Krafkovi v červnu letošního roku. 

Ve včerejším veřejném prohlášení mimo jiných odboráři konstatují: kladenská radnice soustavně ignoruje odborovou organizaci a veškeré pokusy o dialog. Nová jednatelka nastoupila s nedostatečnými znalostmi kontextu kladenského divadla. Již po prvních dnech ve funkci se projevuje, že má velmi slabé povědomí o fungování kladenských divadel včetně ekonomického sektoru, na jehož řádnou správu byla dle města na pozici přijata. Atmosféru v divadle také silně ovlivňuje fakt, že nová jednatelka odmítla seznámit umělecký soubor s představou o budoucím směřování divadla. Na opakované dotazy nám do dnešního dne nebyly sděleny relevantní důvody pro odvolání Jana Krafky. Proto považujeme jeho odvolání za účelové. Divadlo v době, kdy byl Jan Krafka jednatelem, vždy hospodařilo s předem domluveným rozpočtem, jenž byl řádně schválen zastupitelstvem města. Veškeré audity a výroční zprávy byly schváleny radou města. 

Kvůli údajné neústupnosti v jednání ze strany města je ohrožena nová divadelní sezona. Podle našich informací jsou někteří zaměstnanci kvůli tomu rozhodnuti podat výpověď. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí