Jiří Š. Hájek: Do premiéry schází pět zkoušek

Městské divadlo Kladno (MDK) muselo kvůli pandemii koronaviru zrušit očekávanou muzikálovou komedii Monty Python´s Spamalot. Její režisér Jiří Š. Hájek věří, že na premiéru jednou dojde.

 

Premiéra je odložena už podruhé. Kdyby se na jaře uskutečnila, lišila by se od původně plánované podzimní?
 Každopádně by se lišila v obsazení. Monty Python je stran postav elementárně mužská záležitost. Osm rytířů, jedna Jezerní dáma, potom jsou čtyři dámy už jen v company. Po šachových partiích malým zahradním rydlem odešlo z divadla několik výrazných osobností, takže bylo nutné, vzhledem k značně snížené obsadě především pánské šatny, najít a získat šest dobrých herců a zpěváků.  Nakonec se to podařilo víc než dobře a z obsazení Fric, Strenáčik, Necpál, Hubert, Šafránek, Zavadil mám velkou radost. U Viktora Zavadila to termínově vyšlo, ač už je, bohužel, v našem divadle také host. Proměnilo se samozřejmě i hudební nastudování a zvažovaná choreografie, ale ve všech těchto případech to dopadlo skvěle. Jinak jsme v září pouze korepetovali, takže ve způsobu inscenování se nic nezměnilo, poněvadž ani nemohlo.

Co jí chybí, aby po otevření divadel byla okamžitě nasazená?
Pět zkoušek na dotažení generálkového týdne. Věřím, že díky profesionalitě všech složek tvořící inscenaci, máme šanci na skvělou premiéru!

Schází se soubor divadla a připravuje v rouškách další novinku?
Prozatím se nic takového neděje, nicméně se plánuje. Myslím si, že by to nedávalo momentálně žádný valný smysl a jestli by to něco přineslo, tak jedině problémy.

Jak vy osobně přežíváte dobu bez herectví?
Moc nevím, co na tohle říct. Zkusím úvahu. Za těchto omezení se mi prozatím nechce příliš chodit kamkoliv. Snažím se respektovat karanténu a ochránit tak sebe i rodinu, ale pokud to půjde a bude možnost nějakého přivýdělku, rád do toho půjdu. Ono se ani za normální situace nedá uživit jen za divadelní plat. Ty „kšefty“ nebo jiné „brigády“ jsou vlastně nutností. Nicméně, zdraví především!

Jan Murárik
Foto: MDK

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí