Oživování kina Sokol pokračuje dalšími akcemi

I letos chystají nadšenci kolem kina Sokol řadu kulturních akcí, jejichž smyslem je vrátit do někdejšího kulturního stánku život. Pátek 27. ledna bude patřit kladenskému Divadlu V.A.D., jehož ruská sekce předvede hru Charmsovy pašije, divadelní koláž inspirovanou osobnost ruského básníka Daniila Charmse. Následovat bude koncert básníka a písničkáře Jakuba Cermaqua.

Charmsovy pašije představují netradiční ponor do literární tvorby ruského surrealistického básníka Daniila Charmse. Z úryvků jeho děl prolínajících se s vyprávěním Charmsovy druhé ženy Mariny Maličové vzniká působivá výpověď nejen o Charmsově pohledu na umění, ale také o politické situaci v dobách nejtvrdšího stalinismu a o praktikách, které režim používal proti nepohodlným lidem. "Naše hra je mozaikou o jeho životě, s ukázkami z jeho tvorby. Inscenace například začíná delším úryvkem z jeho hry Jelizaveta Bam. Ta mi přijde natolik geniální, že bych jí jednou rád nastudoval celou. Myslím, že to bude neopakovatelný zážitek, hlavně díky prostředí ve kterém se bude hrát – prázdném kinu Sokol, které samo navozuje smíšené emoce," uvedl Jan Červený z Divadla V.A.D.

Na divadelní představení volně naváže písničkář a režisér Jakub Cermaque, dlouhodobě spolupracující například s kladenskou kapelou Zrní. Autor tří básnických sbírek a sedmi autorských alb vystupuje sólově, s kapelou Cirkus Cermaque, nebo se svou ženou, s níž se v roce 2015 vydal na půlroční putování obytným autem po celé Evropě. Z netradičního putování vznikla například společná deska a knížka pro děti. V kině Sokol představí průřez svou tvorbou, za niž už získal uznání řady kritiků.

Zpestřením večera bude netradiční nabídka bufetu, který v narážce na dějiště divadelní hry nabídne různé ruské speciality.

Akce je součástí iniciativy za oživení kina Sokol, které naposledy promítalo v roce 2007. Sokolská obec, které budova patří, by z něj ráda měla multifunkční kulturní centrum, což by si ovšem vyžádalo několikamilionovou investici. „I v současném stavu se však v kině mohou konat různé zajímavé akce. Jde o prostor s jedinečným geniem loci, který si nezaslouží být prázdný,“ upozorňuje jedna z iniciátorek obnovy kina Alžběta Bitnarová. 

Již na 10. února je například naplánována swingová a elektroswingová tančírna, 10. března kino zaplní masky v rámci tradičních šibřinek na téma Cirkus svět. V dubnu by se měly uskutečnit jarní trhy a v květnu koncert Xaviera Baumaxy.

- red -

Foto: Halda, z. s.

pasjakub

Po divadelní hře se představí písničkář a režisér Jakub Cermaque

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí