Liškova křehká rovnováha mezi divadlem a sportem

Herec Václav Liška je v kladenském divadle hostem v inscenaci DONAHA!, diváci si jistě vybaví jeho výkon a taneční kreace v roli veskrze sympatického profesionálního striptéra Buddy Keno Walshe, který je tak trochu „Mefistem“… Hlavnímu hrdinovi totiž vnukne onen osudový nápad. Václav ale není jen hercem, je také nadšeným sportovcem a propagátorem koloběhu! Květen pro něj bude významným a dramatickým měsícem.

Proslýchá se, že za tebe bude v květnu "záskok" v DONAHA!. Prozradíš nám, proč nemůžeš hrát?
Z prozaického důvodu, chtěl bych se pokusit pokořit nejobtížnější cyklistický třítýdenní etapový závod - Giro d' Italia, který se letos pojede posté. A to vše na koloběžce. Čeká mě 21 etap ve 24 dnech a 3572 km, což průměrně dělá 170 km denně. Na koloběžce to je podobné, jako byste jeli na kole 340 - 400 km. Jsem nesmírně rád, že i město Kladno budeme s kolegy na Giru reprezentovat.

Sportovním nadšencům jistě neušel úspěšný pokus vaší koloběžkářské party o zdolání trati Tour de France v roce 2013. Jak na to vzpomínáš?
Je to neskutečná nostalgie, kterou si denně připomínám při svých trénincích, protože vím, že nesmím polevit. Prošel jsem si během ní neskutečným fyzickým a psychickým očistcem. A v Itálii mě čeká peklo! :-)

Jak ses dostal ke koloběhu?
Na gymnáziu jsem vrcholově běhal a trenér nám zakazoval jízdu na kole, neboť zkracuje svaly, které jsou potřeba pro běh. Tak jsme objevili koloběžky s nafukovacími koly, založili klub a z legrace začali jezdit závody. Posledních sedm let koloběžky i prodávám a druhým rokem jsem ve funkci předsedy Českého svazu koloběhu, trénuji lidi a točím videa, jak správně jezdit.

Proč je pro herce dobré, když je sportovně založený?
Z mnoha důvodů. Podle mě by měl být herec v dobré fyzické kondici. Navíc sport očišťuje mysl, naučí vás prohrávat, ale i vyhrávat (to umí málokdo - ustát úspěch). Dodá sebevědomí a klid, když se poctivě připravujete na svou roli (závod). Vážíte si kolegů, ale nebojíte se říct, co si myslíte. Respekt. A nemyslíte jen na divadlo, čímž můžete objevit v sobě další zákoutí....

Chtěl jsi být jako kluk sportovcem nebo hercem (nebo úplně něčím jiným)?
Táhlo mě divadlo, když jsem trénoval. A když jsem byl v divadle, táhl mě sport. Mám to tak trošku dodnes a mám radost, že se mi v posledních letech daří najít tu rovnováhu mezi divadlem a sportem - duchem a tělem. Kalokagathia. :-)

Kde tě diváci mohou aktuálně vidět?
Kromě mé taneční kreace v kladenském DONAHA! hraji v Divadle Na Jezerce (Práskni do bot, Charleyova teta), ve Stavovském divadle (Spalovač mrtvol) a v Divadle Palace v Manželském pokeru....A jinak na Youtube, kde účinkuji v několika videích o koloběžkách.

Přejeme Václavovi mnoho zdaru, fandíme jemu i celému týmu a těšíme se na jeho návrat na prkna Městského divadla Kladno. Zaskakujícího kolegu v roli Kena srdečně vítáme a oběma přejeme ZLOMTE VAZ!                                              

Kristýna Čepková

vaclav


Počasí Kladno

Předpověď počasí