Evropský úspěch kladenského akordeonisty

Kladenský akordeonista Filip Kratochvíl získal 3. místo na mezinárodní soutěži v portugalské Alcobace! Kromě několika dalších cen z mezinárodních soutěží (2. cena z Trossingenu, 2. cena z mezinárodní soutěže v Ostravě atd.) si už například několikrát zahrál se smyčcovým orchestrem, nahrával hudbu k filmu, nebo zahajoval svým vystoupením festival Kladenské dvorky.

"Soutěž v Alcobace byla pro mě obrovskou zkušeností a určitě jedním z největších úspěchů," říká kladenský rodák Filip Kratochvíl, který se přes léto připravuje na jednu z nejprestižnějších soutěží v italském Castelfidardu.

Soutěže v Alcobace se účastnilo přes 70 akordeonistů z osmi zemí světa. Soutěž byla dvoukolová a požadovaná délka soutěžního programu byla 40 minut. Filip se po výborném výkonu v prvním kole neočekávaně dostal na druhé místo. Ve druhém kole však svůj náskok neuhájil a nakonec skončil třetí. Vítězství získala Markéta Laštovičková, Filipova přítelkyně a zároveň akordeonistka z vyššího ročníku pražské konzervatoře. 

"Po prázdninách mě čeká soutěž v Itálii, pak v Praze, Německu a Ostravě. Letos bych se rád představil na soutěži i v duu akordeon-saxofon. Příprava na soutěže je časově, ale i třeba fyzicky velmi náročná. Člověk při nastudování takhle náročného repertoáru stráví s nástrojem velkou část dne, někdy i třeba osm hodin denně. I proto je třeba dát tělu dostatečný odpočinek, zajít si zaběhat nebo zaplavat," dodává Filip. 

- red -

akoralco

Soutěž v Alcobace Filipovi vyšla

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí