Pestrý podzimní program v Městském divadle Kladno

Tak nám začala druhá sezona, z hlediska historie Městského divadla Kladno v pořadí stá třetí. Kromě obnoveného předplatného a reprízování titulů z poměrně bohatého repertoáru diváky čeká osm premiér. Dvě v malém a šest v hlavním sále. Novinkou jsou „zdvojené premiéry“ právě na malé scéně, tedy v komorním prostředí divadelní zkušebny, kde bylo pro velký zájem premiérového publika a kvůli předplatnému třeba rozšířit kapacitu. 

První premiéra se uskutečnila v sobotu 7. října a byla to premiéra světová. Poprvé byla uvedena autorská hudební revue s hity československé pop music „EXPOp 67“, kterou napsala a pro náš soubor upravila herečka Vlasta Žehrová. Diváci ji mohou vidět přímo v inscenaci, v roli vedoucí ÚBOKu Marie Matouškové. Jak již název napovídá, jednoduchý děj této revue se točí kolem příprav na vystoupení v rámci světové výstavy EXPO 67 v Montrealu, kde kromě mnoha jiných osobností a účinkujících předváděly tehdejší modely právě manekýny z Ústavu bytové a oděvní kultury. Režie této hořce komediální inscenace se ujal herec a režisér Lukáš Pečenka, choreografie jsou dílem Kateřiny Steinerové. První reprízy se odehrají 13. a 29. října, po druhé z nich bude následovat speciální módní přehlídka v prostorách divadla.

Pouhé tři týdny po první premiéře, tedy 27. a 28. října, se chystá premiéra druhá. Na malé scéně se diváci mohou těšit na divadelní horor „Žena v černém“, který podle známé novely Susan Hill napsal Stephen Mallatratt. V režii Adama Doležala uvidíte Jiřího Š. Hájka a Tomáše V. Hrona. O tajemnou atmosféru, chvíle napětí a možná i hrůzy nebude nouze a fanoušci žánru by si tento titul rozhodně neměli nechat ujít. 

Po premiéře EXPOp 67 nezahálíme ani na dalších frontách. V pondělí 9. října začal režisér Petr Hruška zkoušet komedii Woodyho Allena „Central Park West“. V pěti skvěle napsaných rolích, které tvoří neuvěřitelný milostný propletenec, jak bývá u světoznámého autora zvykem, se představí Jaromíra Mílová, Jana Zenáhlíková, Jan Krafka, Petr H. Batěk a Barbora Hron Vovsíková. Premiéra je naplánována na 25. listopadu.

Do konce roku se odehraje ještě premiéra důmyslné francouzské detektivky Roberta Thomase „Past“ v režii Jiřího Bábka (16. prosince) a také velký divadelní svátek - Noc divadel, který tradičně připadá na třetí listopadovou sobotu, tedy na 18. listopadu. Divadlo opět otevře na celý večer své brány všem zájemcům, které čeká bohatý program. Vstupné je jako vždy zdarma, na některé body programu se ovšem vyplatí mít rezervaci.

Každý měsíc pro vás chystáme doprovodný program také v Divadelní kavárně, která disponuje nejmenším jevištěm v budově MDK – ideálním pro scénická čtení, literární večery či komorní koncerty. V úterý 24. října si zde budeme připomínat osobnost dramatika Václava Havla právě scénickým čtením úryvků z jeho nejznámějších her.

Pro podrobnější informace sledujte web Městského divadla a naše pravidelné měsíční programy.

Vítejte v sezoně 2017/2018, těšíme se na vás!

Za celé divadlo
dramaturgyně Kristýna Čepková

Foto: Tomáš Glasberger


Počasí Kladno

Předpověď počasí