Jan Loněk: U Borise zazní bluesovo-jazzoví nábytkáři

Vede "kulturní oddělení" v restauraci Na Kuklíku a sám je vášnivý muzikant. Na 36. Kladenských dvorcích nebude chybět Honza Loněk s kapelou The Furnitures. Uslyšíte je na dvorku Borise Jedličky.  

"Když jsem se zmínil Borisovi Jedličkovi při náhodném setkání, že bych se s ním rád zase napil francouzského vína u něj na dvorku a u té příležitosti si zahrál se svojí nábytkářskou kapelou, udělal mi radost. Souhlasil.  Nechci říkat, že vedu kapelu nebo kapely. Spíš nechávám muzikanty se mnou hrát," říká Jan Loněk a pokračuje: "Baví mě naslouchat jejich názorům, v jaké aranži by mojí skladbu viděli. Poslouchám je a pak řeknu, co se mi líbí, a když se to líbí všem, hrajeme to tak. Píšu celkem jednoduché struktury písniček, stačí jedna zkouška a rychle se dohodneme, skoro nezkoušíme. Moje muzika je vlastně písničkaření do blues, jde to dohromady. Proto si vážím všech, kteří se mnou hráli a hrajou. Jsou nedílnou součástí  "pokoje", který obrazně plním nábytkem - naší hudbou. Chápu hudbu jako něco funkčního, co potřebujeme, jako židli i stůl.
Sestava, kterou představím u Borise, je bluesovo - jazzová. Nazývám ji The Furnitures acustic. Srdcem je vynikající jazzový kontrabasista Martin Zpěvák. Otřelý vystudovaný jazzman, který spolupracoval třeba s Petrou Ernyei Quartet, má bluesový feeling, ale kromě jazzu hraje i klasiku. Motorem je nejnovější člen Jirka Kulhánek, výborný swingový bubeník, Kladeňák, držák a vypravěč nepublikovatelných vtipů. Prvním důstojníkem na lodi je kytarista Honza Kasalicky, se kterým hraju nejdéle v životě, skvělý člověk, bluesman s černým feelingem a nenapodobitelným výrazem sóla. Přijďte si nás poslechnout."

- red -

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí