Petrolejové lampy slaví úspěch

Na facebookové stránce Městského divadla Kladno (MDK) se to po prvním zářijovém uvedení "Petrolejek" hemží pochvalami a několik jich herci obdrželi i v soukromé poště.  

Herečka Anežka Rusevová je televizním divákům dobře známa z denního seriálu Ulice. V Kladně však září především na divadelních prknech. V polovině června měla v Městském divadle Kladno premiéru dramatizace slavné meziválečné prózy Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy. Adaptaci psychologického románu, který ještě více proslavila filmová verze Juraje Herze, napsali Martin Velíšek a Ivan Rajmont původně pro hradecké Klicperovo divadlo před dvanácti lety, v Kladně tento titul ožívá na jevišti poprvé až nyní. V inscenaci můžete vidět téměř celý herecký soubor MDK a také několik hostujících kolegů. Režie se ujal Petr Svojtka, který zdejšímu divadlu před lety šéfoval a na jehož uměleckou éru a mnohé inscenace diváci vzpomínají dodnes. Podle jeho slov se jednalo o velmi příjemný tvůrčí návrat.

Publikum ocenilo několika vyprodanými reprízami a potleskem vestoje jak práci režiséra a celého týmu, tak především výrazné herecké výkony představitelů hlavních rolí - Anežky Rusevové jako Štěpky a Jaroslava Slánského v roli Pavla Maliny, ale také Jiřího Čapky, Matěje Vejdělka a Tomáše V. Hrona (v rolích neobvyklých průvodců Štěpčiným příběhem, pozn. red.), Jaromíry Mílové, Jiřího Š. Hájka a dalších. Petrolejové lampy jsou první v letošní dramaturgické řadě českých titulů, jejichž nasazením do repertoáru chce kladenské divadlo uctít sté výročí založení samostatného Československa.

Další reprízy zdařilého titulu jsou na programu divadla 23. října a 30. listopadu. 

- red -

Foto: Tomáš Glasberger


Počasí Kladno

Předpověď počasí