Dvojitý Havel zítra v malém divadelním sále

Malý sál Městského divadla Kladno nabízí ve středu dvakrát hry Václava Havla Audienci a Protest pod režisérským vedením dramaturgyně Kristýny Čepkové.

Kromě Vaňka, kterého v inscenaci představují dva herci, v každé z aktovek jiný, jsou zde postavy Sládka a Staňka. Dva na první pohled naprosto odlišní lidé, ze sociálně i intelektuálně jiného prostředí. Oba ale řeší až překvapivě podobný problém. Jak si tváří v tvář Vaňkovi obhájit své činy, jak mít čisté svědomí a jak dosáhnout vnitřní svobody, kterou oba zoufale postrádají, zatímco Vaněk ji ztělesňuje.

"Rozhodla jsem se inscenovat právě aktovky Audience a Protest, protože jsou neskutečně vtipné, hořké, tragikomické a divácky vstřícné! Navíc je považuji v dramatice Václava Havla za zlomové. V Audienci se také v hlavě autora zrodil Ferdinand Vaněk. Je to fenomén a archetyp, který je mnohými, poněkud zjednodušeně, označován jako Havlovo alter ego. Protest z roku 1978 je Havlovou ´poslední vaňkovkou´ a je v určitém ohledu hrou o něco zralejší," říká Kristýna Čepková. 

V malém sále se Audience i Protest hrají zítra v jedenáct hodin dopoledne a v sedm hodin večer. Další reprízy jsou na programu divadla v pátek 25. ledna či ve středu 27. února. 

-JM-

Foto: Tomáš Glasberger


Počasí Kladno

Předpověď počasí