Městská knihovna je vstřícnější, krajská vás k regálům nepustí

Navštívili jsme kladenské knihovny a mile nás překvapily služby té městské.

 

Městskou knihovnu s ústředím na náměstí Sítná řídí radnice, vědeckou v ulici Generála Klapálka,  Středočeský kraj. Při podobném principu fungování však v těchto dnech zvolily vůči svým čtenářům rozdílný přístup. Obě svůj knižní fond dezinfikují maximální možnou měrou, ovšem pouze městská vás pustí vybrat tituly až k regálům. 
Městská knihovna uvádí, že od návštěvníků vyžaduje správné  nošení roušky, dodržování rozestupů, dezinfekci rukou u vchodu a dodržování základních hygienických pravidel. Čtenáři se sníženou pohyblivostí si mohou zajistit donáškovou službu. Registrace nových čtenářů se dá uskutečnit osobně. Čítárna a internet jsou přístupné. Nabízí službu portálu Knihovny.cz pro vyhledávání v českých i zahraničních informačních zdrojích či prohlížení nedostupných digitalizovaných dokumentů Národní knihovny. Stačí použít přístup přes server knihovny a zadat své přihlašovací údaje. Knihovna na Sítné je otevřena v pondělí, v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 8.30 do 18 hodin, v sobotu od 8 do 12 hodin.
Středočeská vědecká knihovna sice knihovnické služby neruší ani v době nouzového stavu, ale ve zprávě své čtenáře upozorňuje, že objednávky/požadavky vyřizuje pouze on-line a objednané knihy je možné vyzvednout pouze v pondělí od 12 do 18 hodin a ve čtvrtek od 9 do 19 hodin. Výpůjční provoz se odehrává ve vestibulu knihovny, kde smějí být současně jen 4 návštěvníci při dodržení rozestupů 2 metry. Půjčovna, čítárna, studovna, přístup na internet či sociální zařízení nejsou přístupné. Registrace nového čtenáře je možná pouze on-line.

Jan Murárik

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí