Jiří Škrdlant: Floru nezavřu, je to moje srdeční záležitost

Vládní opatření kvůli koronaviru dusí jednoho hospodského za druhým. Po jarní karanténě prožíváme další vlnu fungování českého pohostinství skrze okénka. Na rozdíl od jara zvolil režim okénka také Jiří Škrdlant, šéf v Original 1869 Floře.

Před čtyřmi roky jsme dělali reportáž z nové Flory. Na tu dobu jste v Kladně otevíral luxusní pivnici v tom nejmodernějším hávu. Piva z plzeňské nabídky jste začali čepovat z tanků. Měl jste s tím okamžitý úspěch?
Kdepak. Trvalo skoro tři roky, než jsme vešli široké veřejnosti do podvědomí, že Flora už není hospoda čtvrté kategorie. V současné době se o nás ví. Troufám si říct, že jsme vyhlášenou kladenskou hospodou, co se piva týče. Teď pracujeme na tom, abychom byli vyhlášení také v kvalitě jídla.

Zůstali vám štamgasti z původní Flory?
Nikdo ze štamgastů nám do nové restaurace nechtěl chodit. Sorta hostů se kompletně vyměnila.

Jak jste se vypořádali s jarní covidovou karanténou?
Měli jsme úplně zavřeno, neprovozovali jsme okénko a personál jsme propustili. Když jsme mohli opět otevřít, nabral jsem nový personál. Kupodivu bylo těžké sehnat profesně kvalitní lidi. Po první vlně spousta kuchařů, servírek a číšníků šla dělat něco jiného, kde měli pocit větší jistoty a čisté hlavy bez stresů. Z devadesáti procent dnes máme personál, který pochází z Kladenska, ale má praxi z Prahy, kde je pohostinství mrtvé.

Zahojilo vás léto?
Neříkám, že nás zahojilo, ale bylo super. Dovolilo nám přežít, i když já bych Floru nezavřel. Je to moje srdcovka a udělám všechno, abychom přežili i druhou vlnu zavření. Mám tuhle práci rád, rád stojím za pípou a čepuju pivo. Navíc máme v personálu skvělou partu a potěšilo mě, že nás podporují věrní hosté.

Jaké poučení jste si z letošního roku vzal?
V životě by mě nenapadlo, že něco takového nastane. Třeba jsem nevěřil, že přijde druhá vlna zavírání, přesto jsem se na ni připravoval. Rozhodli jsme, že tentokrát nezavřeme a pojedeme okénko. Personál jsme nepropustili. Stát se k tomu postavil jinak než na jaře. Zaměstnance platí sty procenty. Zajímavé je i proplácení poloviny nájmu. Dá se říct, že jsem si začal vážit věcí, které jsem předtím nepovažoval tolik za důležité. Ještě více si uvědomuji, co pro nás znamená spokojený host, který se chce vracet!

Juan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí