Město zachránilo Kulatou bábu, historickou hospodu

Podprůhonu zůstane hostinec U Maršnerů neboli "U kulatý báby". Rozhodlo o tom kladenské zastupitelstvo na svém posledním letošním zasedání. Z legendární hospody se má časem stát multispolkové centrum Kladna. 

Ještě před deseti roky bývalo "U kulatý báby" plno. Poslední dobou se v ní točí jen několik pivařů. Zájem o historickou pivnici, která je před úplným zánikem, projevilo město Kladno.  "Zabránili jsme tomu, že hospoda skončí svou činnost a místo ní vznikne například asijský krámek se vším možným," uvedl primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno). Ani cena, mezi třemi až čtyřmi miliony korun, za kterou město "Kulatou bábu" vykoupí, není v současné době přemrštěná. "Rozhodně v budoucnu, kdyby se jí město rozhodlo prodat, nebude na ceně tratit," dodal primátor. 

Jedním z kladenských spolků, které se na užívání budovy těší, jsou Podprůhonští. "Pro spolek Podprůhon je to přímo ideální místo. Navíc jsme samozřejmě rádi, že budova a také doufám hostinec, zůstanou zachovány společně. Město nám svým krokem zároveň dalo záruku, že v objektu nevznikne třeba ubytovna. Jako komunitní centrum si Kulatou bábu dokážu dost dobře představit," doplnil Vladimír Líba, předseda spolku Podprůhon.

Nikdo ze současných štamgastů nedokáže vysvětlit, proč se hospodě odnepaměti říká U kulatý báby. Prý tu nikdy žádná tlustá žena pivo nečepovala. Zmínky o hospodě sahají až do první republiky. Za války už ji měli Maršnerovi, kteří se údajně odtud odstěhovali. Únorovou revolucí přešla do vlastnictví socialistického zřízení.

Jan Murárik

babahlavni

Hlavní salonek zeje léta prázdnotou...

babaukulaty

U Kulatý báby při pohledu od náměstí Svobody

babavdalsim

V dalším salonku se hrával kulečník

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí