Základka na talíři. Jana Vondráková o tom, co malí strávníci nemusejí a co nového mají na talířích

Seriál Základky na talíři měl ohlas a naše anketa, která ze seriálu vzešla, ukazuje na aktuální popularitu kuchyní kladenských základních škol. Seriál nyní doplňují rozhovory s kuchařkami jednotlivých kuchyní. Dnes přinášíme interview s Janou Vondrákovou, vedoucí stravování ze základní školy Amálská.

Měnily se postuně s novými generacemi prvńáčků chutě žáků?
Pořád jim chutnají buchtičky, palačinky, stále jsou vděční za omáčky. Poslední dobou je znát, že jsou z domovů někteří zvyklí i na kuskus či bulgur. Ale jsou to spíše výjimky. Moc nejí třeba maso.

Měli jste období, kdy jste vařili nějaké módní takzvaně zdravé jídlo?
Jistou dobu jsme museli do vybraných jídel přidávat sóju, ale to se u nás neuchytilo.

Naučili se děti jíst něco, co dříve ve školní nabídce neměly?
Bulgur. Ten naše děti neodmítají.

Co často vrací a školní jídelna to přitom vařit musí, a o čem se naopak mohou utlouct?
Nemusejí ryby, zeleninu, luštěniny. Milují například polévky, špagety, sladká jídla, svíčkovou, řízek, rajskou. Pro některé děti jsou to třeba doma vzácná jídla. Mnozí rodiče prý moc času na vaření nemají. Ale dost dětí vrací obědy ne pro to, že něco nemusí, ale pro to, že nemají hlad. Z domova dostávají třeba velké svačiny a dost peněz, aby si něco koupily z automatů.

Kam podle vás směřuje chuť dětí školi povinných?
K rychlému občerstvením…

Hlásí se vám mladé síly do kuchyně nebo tahle profese vymírá?
Tahle práce se v současné době asi nikomu moc dělat nechce. Většinu odrazuje dřina v kuchyni a malé peníze. Nevím, kdo tu starší generaci kuchařek a pomocnic ve školních jídelnách jednou nahradí…

 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí