Boxer Hořejšek: Občas přemýšlím o olympiádě

Ve své váhové kategorii u nás nemá početnou konkurenci. Karla Hořejška (36) si také proto vybral Děčín do boxerské extraligy. S odchovancem kladenského boxu jsme si povídali nejen o amatérské soutěži, ale také o jeho současnosti mezi profesionály a chuti startovat na olympijských hrách. 

Pro Děčín jste v boxerské extralize výraznou posilou. Jak jste se v amatérské soutěži jako profesionál ocitnul?
Extraliga dostala povolení nominovat do každého týmu jednoho profíka. Já už za Děčín kdysi boxoval, tak asi i proto po mně sáhli. Chyběla jim váha do 81 kilogramů (usmívá se). Pro mne je extraliga prověrka formy. A je super, že v týmu je další Kladeňák Miloš Bartl. Odboxoval jsem tři zápasy, všechny s výhrou. Soutěž skončila, takže do ní vstoupím zase až na podzim. V nejbližší době mě čeká zápas v rámci Noci válečníků. Příští sobotu v kladenské sportovní hale.

Je podle vás extraliga na vzestupu, nebo spíše strádá na úbytě?
Těžko říct, jsem v ní teprve krátce. Slyšel jsem, že by se od příští sezony její úroveň měla o něco zvednout. 

V Kladně, kdysi baště boxu, se dávno žádná soutěž neobsadila. Proč?
V extralize musíte postavit tým z osmi boxerů a obsadit tak každou váhovou kategorii. To v Kladně v současné době není reálné. Co vím, tak jsme z Kladna s Milošem jediní na nějaké úrovni. Když jsem v Kladně před nějakými dvaceti roky začínal boxovat, byl to snad nejpopulárnější sport mimo hokeje a některých míčových. Pak se v ringu objevily i jiné sporty a box ze zájmu dětí úplně vytlačily. Teď se téměř nikdo na boxerské tréninky ani nehlásí. Kromě jiných míst trénuji s Milošem v Novém Strašecí. 

Startujete v amatérské lize, jak se vedle ní vyvíjí vaše profesionální kariéra?
Letos jsem zatím neměl zápas. Pořád s mým manažerem hledáme soupeře a vhodný termín. Nechci jít za každou cenu s kýmkoli, ale když to takhle půjde dál, manažer nikoho do konce letošního roku nesežene, hrozí mi, že ze světového žebříčku vypadnu. Návrat by byl hodně těžký. 

O zápasový rytmus díky extralize nepřijdete. Za rok je olympiáda v Tokiu. Může to být pro vás nový cíl?
Už jsem nad tím občas přemýšlel. Úplně jsem tuhle myšlenku nezavrhl. Byl bych tam asi nejstarším boxerem (směje se).

-red-

horevlevo

Hořejšek (vlevo) s Bartlem (zcela vpravo) v barvách Děčína


Počasí Kladno

Předpověď počasí