Michal Dědič: Zjistil jsem, že mi hokejbal chybí

Dnes vstupuje hokejbalové Kladno do druhé poloviny základní části extraligové sezony (od 15.30 hod. hraje doma s Dobřany). Jednou z výrazných opor mužstva je zkušený matador Michal Dědič (41).

Nejvyšší hokejbalovou soutěž hrajete za Kladno sedmnáct let. Ve většině kolektivních sportů se za tu dobu úroveň soutěží logicky výrazně mění. Ovšem není to pravidlo. Porovnejte v tomto směru hokejbal...
Když jsem na Kladně začínal, byla špička extraligy o čtyřech týmech. V současnosti je daleko širší. Na finále může myslet šest sedm týmů. Samotná hra se extrémně zrychlila, je atletičtější. Pokud nejste super připravený, připadáte si jak šašek. Vezmu-li to z pohledu Kladna, dříve v mužstvu působilo více rozdílových hráčů. Namátkou stačí jmenovat Trčku s Topolánkem, na které bylo spolehnutí, že budou střílet góly pravidelně. Každou sezonu byli schopni dát patnáct dvacet branek. Po jejich kladenské kariéře jsme dávali upracovanější góly. S koncovkou jsme měli rázem problém.

Je vám přes čtyřicet. Měli jste v době Topolánků a Trčků v týmu podobné věkové zastoupení?
Tak velké věkové rozdíly jako dnes mezi námi nebyly. Většina z nás byla od sebe v rozmezí pěti let. Teď nám chybí více hráčů střední generace.

Dnes až na výjimky nevidíte mezi vámi aktivního hokejistu. Bylo jich dříve ve vašich mistrovských sestavách hodně?
V těch nejslavnějších dobách si na žádného hokejistu, který by nám pomohl vybojovat titul, nevzpomínám. Až v sezonách poté. Asi dvě sezony za nás hrál Michal Potěchin, naskakoval Adam Kubík a teď mladý Daníček.

Předloni jste došli v play off do finále, minulý rok jste skončili ve čtvrtfinále. Jak se podle vás pro Kladno vyvíjí ta aktuální sezona?
Z finálové sestavy odešlo šest kluků a v další sezoně se kabina hledala. V porovnání s minulou je mezi námi nyní neporovnatelná atmosféra. Fungujeme naprosto skvěle. Změna je obrovská. Myslel jsem si, že přerod mužstva bude trvat kratší dobu. Na klubu mi záleží a není mi lhostejné, jaká atmosféra v kabině panuje. Současná pohoda je vidět i na výsledcích, i když konec první poloviny sezony nebyl z naší strany úplně ideální. Museli jsme se vyrovnávat s početnou marodkou. Věřím, že sezonu zakončíme lepším umístěním, než je čtvrtfinále. Zažili jsme velmi náročnou přípravu, což mně vyhovuje, protože já jsem zvyklý trénovat navíc. Díky tomu se ve svém věku cítím na hřišti dobře. Všichni jsme ji stoprocentně odmakali.

Před sedmi roky jste ohlásil konec kariéry. Co vás přimělo pokračovat?
Zjistil jsem, že mi hokejbal chybí (směje se).

Jan Murárik
Fotokoláž: HBC Kladno

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí