Nejprve drama, pak jasná záležitost. Kladno porazilo nováčka z Rakovníka

První kolo nového ročníku hokejbalové extraligy nabídlo divákům středočeské derby. V Městské hokejbalové aréně přivítal domácí Alpiq Kladno nováčka z Rakovníka. 

Přesto, že první dvě třetiny směřovaly k dramatickému konci, v závěrečné patnáctiminutovce zvítězily zkušenost a více sil. HBC Alpiq Kladno – HBC Rakovník 4:0 (1:0, 0:0, 3:0).

Téměř plná hokejbalová aréna se těšila na výkony, které rakovnický nováček i Kladno plné nových tváří předvedou. Kdo čekal jednoznačný zápas, tak se přepočítal. Kladenští hráči měli od začátku sice navrch, ale naráželi na výbornou defenzivu soupeře. Z tlaku domácích sice pramenily střely, ale žádné vyložené šance. I když oba celky hrály opatrně a bez vyloučení, na trestnou lavici zamířil dvě minuty před koncem první části Martin Tvarůžek. Jen pár vteřin od vyloučení rakovnického útočníka napřáhl na modré čáře kladenský obránce Kudela a poslal svůj tým do vedení. Více prvních patnáct minut nepřineslo.

Do druhé třetiny vlétl Rakovník hodně aktivně a bylo vidět, že cítí šanci na vyrovnání. Znovu předváděli Raci skvělou obrannou hru, ale v útočné fázi se jim nedařilo. Podobný obraz hry jako v první třetině branku nepřinesl a tak se schylovalo ke dramatické koncovce utkání.

Ve třetí třetině prásklo Kladno do koní a Rakovníku viditelně pomalu docházely síly. Ve druhé minutě závěrečné části zvýšil po pohledné akci náskok domácích Jakub Haisman, čtyři minuty po něm se radoval z branky i Martin Špaček. V té chvíli zajímavé utkání skončilo a bylo předem rozhodnuté. Poslední slovo měl ještě kladenský Ogurčák, který uzavřel skóre na konečných 4:0 pro Kladno.

Na straně Kladna byl pohled upřený především na bývalého třineckého útočníka Dominika Barnošáka. „Rakovník mi ani jako ligový nováček nepřišel. Hráli podobný hokejbal jako my, ale bylo vidět, že jsou na tom fyzicky hůře. Ve třetí třetině jim podle mě došly síly a už to jen nahazovali a čekali na naše chyby. V Kladně se cítím super, jen by to chtělo, aby si ještě pořádně sedla naše lajna, ale po dalších tréninkách věřím, že to bude všechno v pořádku,“ řekla nová kladenská posila.

Gólově se prosadila také střelecká stálice Martin Špaček. „První zápas je vždycky těžký, obzvlášť proti nahecovanému nováčkovi. Mají kvalitní tým a určitě budou v lize pomýšlet na přední pozice. Hráli dobře a čekali na svoje příležitosti. Můžeme děkovat Honzovi Jirotkovi za druhou třetinu, kdy zničil několik jejich šancí. V závěru jsme je silově utahali, měli jsme víc ze hry a tři naše góly pak i rozhodly,“ dodal k utkání Špaček.

HBC Alpiq Kladno – HBC Rakovník 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 14. Kudela (Dědič), 32. Haisman (Butor, Novák), 36. Špaček (Barnošák), 42. Ogurčák (Šícha)

HBC ALPIQ Kladno: Jirotka (Hájek) – Šícha, Pliml, Dědič "C", Kudela, Soukup, Haisman – Schnaubelt, Ogurčák "A", Šrámek, Pražák, Barnošák, Špaček, Kohout, Butor, Novák, Procházka, Prokop

HBC Rakovník: Gerlich (Solar) – Cafourek "C", Pospíšil, Eitler, Tvarůžek O., Sunkovský, Tvarůžek M. "A", Polívka, Urban, Sýkora, Šíma "A", Bakalár, Schierl, Koloc, Hildebrant, Tlustý

Lukáš Jůdl


Počasí Kladno

Předpověď počasí