Postoupil na olympiádu a teď chce s Kladnem do extraligy

Slovinec Jurij Repe (21) v neděli vybojoval s národním týmem v Bělorusku postup na zimní olympijské hry. Včera se kladenský bek vrátil a před dnešním utkáním s Benátkami nad Jizerou (18.00 h.) poskytl Vašemu Kladnu exkluzivní rozhovor.

Bylo Slovinsko tak dobré, nebo soupeři tak slabí?
Naopak, soupeři z Dánska a Běloruska byli hokejově mnohem kvalitnější než my, ale my jsme turnaj ovládli díky našemu srdci, který jsme do každého zápasu dali. Poláky, kteří také s námi byli ve skupině, do toho nepočítám, ti byli mnohem slabší. Porazili jsme Polsko a Dánsko a s Běloruskem jsme vyhráli na nájezdy. Když jsem se podíval na soupisky Dánů a Bělorusů a viděl, že tam mají hráče se zkušenostmi z NHL s obrovskými platy v dolarech, tak jsem sám byl hodně překvapený, že s nimi dokážeme hrát vyrovnaný hokej a ještě je porazit. Nemám mnoho zkušeností z české extraligy, ale myslím, že můžu tvrdit, že na turnaji jsme odehráli náročnější zápasy, než jaké jsem zažil v extraligovém play off.  

Co bylo nejtěžší?
Poslední rozhodující zápas s domácím týmem. Přišlo je povzbudit patnáct tisíc lidí, kteří freneticky fandili, když Bělorusové útočili a stejně intenzivně pískali, když jsme byli na puku my. Hrál jsem v první pětce a trenéři mě posílali na všechna oslabení. Měli jsme toho plné zuby a makali jsme jeden za druhého, aby nás Bělorusové nerozstříleli. Povedl se nám hokejový zázrak. 

Myslíte, že máte velkou šanci za dva roky na olympiádě startovat?
Samozřejmě nevím, jak na tom v té době budu, ale vzhledem k tomu, jak málo je v naší zemi hokejistů, tak nějaké šance mám (směje se). Patřím v týmu, který je spolu už delší dobu, k nejmladším, a když jsem se na takovém turnaji dostal z první české ligy do první slovinské pětky, možná ty moje šance jsou docela velké. 

Nebude vám chybět těch patnáct tisíc lidí v hledišti, až dnes večer nastoupíte v Kladně před mnohem menší návštěvou?
V hlavě jsem už přepnul na naší ligu, a byl bych rád, kdyby dnes přišla třetina z těch patnácti tisíc. 

V Kladně jste něco odehrál, jaký mají Rytíři nyní tým?
To se ukáže po několik zápasech. Podle mne musíme od začátku jít za vítězstvím a nestřádat formu až na play off. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí