Kanonáda Radka Šikoly. Kladno bije, Sparta pláče

Zažil s Kladnem slávu kolem prvních postupů do nejvyšší soutěže. Bývalý kapitán z kladenského klubu nezmizel ani po skončení vrcholové kariéry. Radek Šikola (28) kromě hraní za rezervní týmy sleduje každý zápas Kanonýrů a píše pro vás své postřehy.

Klíčová fáze sezony je tady. Kanonýři Kladno o víkendu zahájili boje o udržení mezi florbalovou smetánkou dvěma zápasy na půdě Sparty. Kdo prahnul po pohledném florbalu plném technických kousků, musel jinam. Tohle je válka. Boj o holé přežití.

Sobotní zápas hráči Kladna odehráli velice dobře. Bojovali, snažili se držet míček na svých holích a vytvářeli si dostatek šancí. Díky tomu dokázali urvat první bod v sérii hrané na čtyři vítězná utkání. Zvítězili přesvědčivě 7:4. Druhý zápas už tolik radosti kladenským fanouškům nepřinesl. Kanonýři nepředvedli nic a Spartě výhru prakticky darovali. V zápase prohrávali už 1:6. Nakonec díky dlouhé hře bez brankáře snížili alespoň na konečných 4:6. To bylo ale asi jediné pozitivum nedělního klání.

Zpět ke zmiňované válce. Zcela pochopitelně se hraje oboustranně velice tvrdě a zápasy jsou plné emocí. Jak také jinak. Kdo by neprožíval hrozbu sestupu. Rozhodčí tradičně nezvládají, neboť utkání neřídí top superligoví sudí, ale pouze ti z druhého sledu. Občas sice někoho vyloučí, ale jednotný kurs zápasům chybí. Na to jsou ale hráči dlouhodobě zvyklí a měli by být schopni se tomu přizpůsobit.

V závěru se zastavím u týmu Sparty. Vcelku chápu, že když někdo vláčí jméno Sparty bahnem a hraje s ní o holé přežití, musí nutně být pod obrovským tlakem. Pak se samozřejmě může dostavit určitá podrážděnost. Ale aby trenér pražského celku Jaroslav Berka celý zápas beztrestně křičel na rozhodčí, to je přinejmenším hloupé. Zejména proto, že ti nešťastníci pořádně nevědí, co dělají. Mají problémy hlavně sami se sebou a tohle jim rozhodně nepomůže. Aby nadával soupeři a systematicky plakal nad jeho tvrdou hrou, to přeci také není nutné. V pozápasovém vyjádření použil třikrát slovo „prasárna“, třikrát „nesmysl“ a jednou padla „šaškárna“ a „zvracet“. Když se tohle všechno sečte, jaký příklad tím dává svému mladému mužstvu, které je z velké části složeno z hráčů kolem dvaceti let a chování trenéra je zásadním způsobem formuje? Je to trapné a nedůstojné.

Radek Šikola


Počasí Kladno

Předpověď počasí