Mistr ČR Bartl: Všechno jde, teď chci na olympiádu!

Nedávno zaznamenal boxer Miloš Bartl svůj zatím největší úspěch. Stal se mistrem České republiky ve váhové kategorii do 75 kg. Teď myslí ještě dál a chtěl by udělat všechno proto, aby se kvalifikoval na olympiádu do Tokia, která se koná v roce 2020. V rozhovoru pro Vaše Kladno mluvil i o tom, jak je těžké skloubit sport se zaměstnáním.

Jak dlouho se věnujete boxu a co máte za sebou?
Je mi dvaadvacet a dělám ho od svých šestnácti let. Začínal jsem v Kladně a zhruba od března tohoto roku jsem v Novém Strašecí, kde mě dopilovali, dokončili a vyneslo to až ten titul mistra České republiky. Předtím jsem měl tři roky po sobě bronz. Letos jsem ale měl skvělou formu a byl jsem přesvědčený o tom, že titul přivezu. 

Už dříve jste řekl, že byste se rád zúčastnil olympiády v Tokiu 2020. Jak je to podle vás reálný cíl?
Když bych nevěřil tomu, že je to reálný cíl, nikdy bych ho nedosáhl. Pokud člověk chce, tak to jde. A reálné je v životě úplně všechno. Jde jen o to, co pro ten splněný cíl obětujeme a jak se připravíme. Teď se zkusím poměřit s evropskou kvalitou a pak uvidíme. Každopádně je olympiáda mým snem. 

Co vás tedy čeká, abyste se mohl olympiády případně zúčastnit?
Momentálně jsem nejlepší v České republice, ve své váhové kategorii. Jenže to nestačí. Musím se na olympiádu kvalifikovat přes mistrovství Evropy a světa. Na olympiádě je jen šestnáct nejlepších na světě.

Boxem je těžké se uživit, vy sám u toho pracujete. Jak je to vůbec profesionální sport v Česku?
V Kladně se tomu věnuje profesionálně třeba Karel Hořejšek. Jinak se tím živit, to chce velké štěstí. Někoho třeba podporuje ministerstvo. Ale nikdo si asi nevydělá za život takovou částku, aby se mohl zabezpečit, jako je tomu třeba u hokejistů v NHL. Já u toho musím pracovat. Není to tak, že bych šel ráno na trénink a pak mohl jít domů odpočívat. Vstávám na trénink před prací a po ní jdu zase trénovat. Je to náročné. Pracuji v jedné kladenské firmě, která se zabývá teplenými a plynovými stroji.

Nedávno se konal souboj boxera Floyda Mayweathera s hvězdou UFC Conorem McGregorem. Co jste na tento neobvyklý zápas říkal?
Šlo tam hlavně o peníze. Koukal jsem od začátku a McGregor neměl absolutně šanci. Ti, kteří tvrdili, že Mayweathera sundá, to jsou absolutní neználci bojových sportů. Myslím, že ho Floyd mohl seknout už dřív než v desátém kole. Spíš to tahal dál kvůli lidem. Nicméně, MMA jde v posledních letech hodně nahoru, co se týče popularity. Ten sport má svojí krásu. Já ale zřejmě zůstanu věrný boxu.

Lukáš Jůdl

Foto: archiv Miloše Bartla


Počasí Kladno

Předpověď počasí