Zápas jara. Lička tipuje výhru Hostouně

Patří mezi hráčské legendy československé kopané a jako trenér zažil úspěchy i s českým fotbalem. Bývalý reprezentant a hráč ostravského Baníku v současné době chodí pravidelně na zápasy svého mladšího syna Maria, který hraje divizi za Zbuzany. Tým, který se v neděli (17.00) představí na hřišti hostouňského Sokola v zápase o první místo divizní skupiny B. Verner Lička (64)  poskytl k utkání Vašemu Kladnu exkluzivní rozhovor.

Díky Mariovi jste na divizních zápasech skupiny B vídán poměrně často. Jaká je současná úroveň téhle divize, kterou vede Hostouň a Zbuzany jí šlapou na paty?
Špička divize mě svým fotbalem mile překvapuje. Dá se na ty zápasy koukat. nepostrádají náboj, emoce, fotbalovou kvalitu. A přestože ven na zápasy Zbuzan nejezdím, udělám v neděli výjimku. Rád do Hostouně přijedu nejen za bitvou o první místo, ale také se chci po letech podívat, jak to jde Tomáši Markovi, s nímž jsem se asi pět sezon potkával v ostravském Baníku. Znám se osobně i s hostouňským stoperem Radkem Dosoudilem, který byl kdysi u mě v kempu nezaměstnaných hráčů. Slyšel jsem, že Hostouň chce postoupit do ČFL, jak je to u Zbuzan, vážně nevím. 

V obou týmech hrají prim bývalí ligoví hráči. V mužstvu Zbuzan nad nimi vyniká právě váš šestatřicetiletý syn Mario. Co tomu říkáte?
Mě to nepřekvapuje. Před rokem dvěma mohl ještě hrát první ligu. Ale rozhodl se pracovat a fotbalem se jen bavit. To, že má v současné době takovou formu, je dané jeho životosprávou a tréninkovou morálkou. Vidím, jak právě ti hráči, co v životě něco odehráli, pilně a pečlivě trénují, kdežto mnozí mladí kluci, kteří by asi chtěli dosáhnout podobné kariéry, se často vymlouvají, jen aby nemuseli tolik makat... 

Prozraďte nám největší herní sílu Zbuzan, kterou jste osobně vypozoroval.
Mají nebezpečnou osu gólman - stoperská dvojice - v záloze Šírla s Mariem a Kalodou v útoku, který jim, bohužel, teď chybí. Tým je velmi sebevědomý, ovšem lépe hraje doma než venku. Proč, to netuším.

Z řad Hostouně znáte tři fotbalisty. Bývalé hráče Zbuzan Dosoudila s Laušmanem a Marka. Jaké to pro soupeře značí nebezpečí?
Z celého týmu jsou cítit vysoké ambice. To je ostatně vidět na hřišti. Dosoudil je velmi nepříjemný stoper. Raději bych hrál s ním než proti němu (směje se). Návyky z nejvyšší soutěže si přenesl i do divize. Nic nevypustí a nechce prohrát. Navíc umí velmi dobře verbálně působit na soupeře i rozhodčí. Marek je tmel týmu. Tichý pracant, bez kterého by Hostouň určitě nebyla na prvním místě. Laušman si umí najít místo na hřišti a je výborný v práci s míčem. 

Mají Zbuzany na to hrát v třetí lize, pokud letos postoupí, důstojnou roli?
Jestliže mezi krajským přeborem a divizí herně zase takový rozdíl není, pak mezi divizí a ČFL je podle mého názoru velký odstup. To už je profesionální fotbal. I tréninkový proces v ČFL musí být náročnější. Pak si kladu otázku, je pro amatérský fotbal ve Zbuzanech lepší hrát neustále špičku divize, nebo spodek ČFL? Kdo jim zaručí, že na boje o záchranu přijde zrovna tolik lidí, jako na boje o špičku divize?

Tipněte si výsledek nedělního utkání.
Je dobře, že vrchol soutěže přišel právě v tomto kole a v podobě zápasu prvního s druhým. Asi naštvu Zbuzany, ale myslím, že Hostouň vyhraje 1:0.

-red-

Foto: ČAFH


Počasí Kladno

Předpověď počasí