Město je k fotbalu vstřícné a zároveň neústupné

Konečné a stále vstřícné gesto od vedení města Kladna zaznělo tento týden vůči zástupcům fotbalového klubu SK Kladno. 

Negativní vnímání fotbalové veřejnosti v Kladně k výkonnosti i ekonomické situaci Sportovního klubu Kladno (SK) se skutečně může brzy začít obracet k lepšímu. Záleží jen na postoji vedení kdysi respektované fotbalové značky. Zástupci města v čele s primátorem Milanem Volfem a radním Davidem Homerem předložili na poslední schůzce představitelům SK vedenými ředitelem klubu Josefem Drahotou konečné stanovisko, z kterého stran města nelze slevit.

Pokud vedení klubu s mandátem valné hromady nepřistoupí na prodej stadionu a ostatních nemovitostí ve vlastnictví SK respektive Josefa Drahoty do tří týdnů, kdy se koná červnové setkání zastupitelstva, a to za nabídnutou částku přesahující málo třicet pět milionů korun, pak hrozí, že Kladno od koupi "stadionu" odstoupí.

Město požaduje z této částky splatit pohledávky klubu ve výši zhruba 2,5 milionu korun a další dva miliony vložit do sportovních aktiv SK. Dále je nutné pro transparentnější udělování dotací sjednotit pod jednotné vedení spolek "1903", který se stará o fotbalovou mládež, s SK (první tým, pozn. red.). 

Pokud SK svolá valnou hromadu, kde její členové odhlasují dané podmínky, město je připravené nemovitosti postupně splácet, převzít a takřka okamžitě modernizovat. "Dál fotbalovému klubu ustupovat nemůžeme. Cena je konečná. Pokud klub na podmínky města nepřistoupí, je možné, že v dohledné době ke koupi ´stadionu´ nedojde a klub si bude muset s ekonomickou stránkou poradit dle svého," uvedl po schůzce radní David Homer, čímž čitelně zdůraznil, že váhání SK již bylo dost. 

"Valnou hromadu v požadovaném časovém období svoláme," potvrdil Josef Drahota Vašemu Kladnu zájem klubu s městem se dohodnout. Z ekonomického hlediska současný stav SK prý již nedovoluje další prodlení ani čekání na spadnutí zázračného silného sponzora či kupce "stadionu" za mnohem vyšší částku. 

Ve fotbalových kuloárech stále častěji padají otázky, kdy dojde také ke změně struktury vedení SK. Dosavadní ředitel Josef Drahota před časem prohlásil, že s prodejem "stadionu" z čela klubu odejde. Pokud by se tak stalo do konce letošního června, tedy po předpokládaném pozitivním hlasování zastupitelů města a zakoupení nemovitostí, pak je dalším nepsaným požadavkem nového majitele "stadionu" progresivní výkonnostní růst ve všech věkových úrovní fotbalistů SK a ekonomická stabilita, tedy alespoň zpočátku sportovní reorganizace. Ve hře jsou minimálně pozice sportovního manažera a ředitelské křeslo. 

Nejbližší čas jistě ukáže, jak dalece jsou v tomto směru relevantní jména Suchopárek, Brabec, Novák, Šroba, Hrudka či zatím nahlas nejmenovaná persona z jiného sportovního odvětví...

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí