Vyhrocený zápas ve Švermově, diváky uklidňovali i strážníci

Ve 24. kole okresního přeboru se odehrálo ve Švermově derby letitých rivalů. Domácí Baník přivítal lídra tabulky SK Vinařice. Baníku sice již o mnoho nejde, jasné ale bylo, že se Vinařickým bude cestu za postupem snažit zkomplikovat. Vždyť Švermov byl jediný, kdo na podzim Vinařice porazil na jejich hřišti. BANÍK ŠVERMOV - SK VINAŘICE 3:2 (2:1).

Utkání začalo pro domácí nejlépe jak mohlo, již ve druhé minutě po rohovém kopu lehce přizvedl míč hlavou Polák a domácí vedli. Hosté sice na chvilku zkoprněli, ale brzy si uvědomili o co hrají, bojovali dále a již v 8. minutě Machuta píchl míč podle brankáře a bylo vyrovnáno. Hra od té doby měla slušné tempo a obě mužstva se snažila strhnout vedení na svoji stranu. Zásluhou dobře pracujících obran na obou stranách se však skóre neměnilo. Mužstva si nic nedarovala, takže se chvílemi zajiskřilo. Rozhodčí Štětina vše zatím řešil domluvami a utkání se mu dařilo držet v normě. Zdálo se, že poločas skončí po zásluze smírně, jenže ve 45. minutě Růžička zahrával metr za "trestňákem" přímý kop, a i když si brankář Havlena na míč sáhl, ten skončil pod břevnem a domácí šli na přestávku zvesela s vedením 2:1.

Druhá půle začala stejně jako první. Obě mužstva hrála s plným nasazením, ale iniciativu přebírali postupně hosté, neboť věděli, že ztráta by pro ně byla nepříjemná. Utkání mělo výbornou úroveň, ale když se bojuje, dochází i ke střetům. Rozhodčí již s domluvami nevystačil a musel začít sahat pro žluté karty. V 60. minutě měli hosté Maříkem, svým nejlepším hráčem, velkou šanci, jenže výborný brankář Janjič jeho střelu zblízka k tyči vyrazil a dorážka skončila na boční síti. Rozhodující moment přišel v 68. minutě. Souboj Zelenky s domácím obráncem posoudil rozhodčí jako vražení do soupeře a přes zuřivé protesty domácích nařídil pokutový kop ve prospěch Vinařic. Po chvíli dohadů a strkanic sudí situaci urovnal, míč si postavil Machuta a podruhé v krátké době se vyznamenal Janjič, jenž jeho umístěnou, ale lehkou střelu vystihl a vyrazil. V euforii z úspěšného zákroku se rozběhl k nešťastnému střelci a vysmíval se mu. Toho nenapadlo nic chytřejšího, než o hlavu většího Janjiče trknout čelem do obličeje. Ten padl jako podťatý a rozhodčí nemohl nic jiného než Machutu vyloučit.

Po ošetření brankáře se pokračovalo, ale tentokrát již pod taktovkou na koně posazených domácích. Hosté se ze šoku nemohli vzpamatovat, takže v 72. minutě neuhlídali Vydru, jenž dostal pěknou přihrávku do běhu, pronikl až před brankáře a zvýšil na 3:1. Domácí, dirigovaní mazáky Růžičkou a Polákem, v pohodě drželi míč a soupeři se jej snažili půjčovat co nejméně. V 89. minutě ještě hostům svitla naděje, když z náhlého protiútoku Kořínkem snížili na 3:2. Ze všech sil se ještě snažili o vyrovnání, ale v pohodě hrající domácí i přes několikaminutové nastavení výhru uhájili.

Utkání svou úrovní a dramatičností značně přesáhlo rámec okresního přeboru, právě tak jako návštěva téměř dvou set diváků, rozdělených rovnoměrně mezi oba tábory. V hledišti to občas vřelo, ale střety nepřerostly slovní půtky a nějakou tu urážku. Nejvíce se oba tábory střídavě ozývaly při některých rozhodnutích rozhodčího Štětiny a jeho asistentů Ježka a Pískače, kteří možná pokaždé nerozhodli úplně přesně, ale těžký a vyhecovaný zápas nakonec dovedli do zdárného konce, což je hodno uznání.

Pochvalu zaslouží domácí funkcionáři, kteří nejen posílili pořadatelskou službu, ale o spolupráci požádali i městskou policii, jejíž příslušníci se několikrát v průběhu zápasu u hřiště objevili a přispěli tím ke klidu v hledišti.

ŠVERMOV: Janjič - Polák, Trejbal, Růžička, Végh (88. min. Plachetka), Vydra, Lukeš, Chaloupecký (31. min. Kubín), Marxgut, Kryl (82. min. Valenta), Tlustý. Tren.: Nedvěd.

VINAŘICE: Havlena - Čampulka, Doležal, Dlouhý, Tůma (46. min. Sokol), Mařík, Šoffer, Zelenka, Kořínek, Matoušek, Machuta. Tren.:Voborník

- frč -

 

     

 

 

 

 

 

 

 

    


Počasí Kladno

Předpověď počasí