Statistiky: Střelecká převaha Kladna – to vede v sérii 2:0!

Základní část druhé nejvyšší soutěže mají Rytíři Kladno za sebou – celkově skončili na 3. místě, což znamená výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinále. Připomeňme, že v předchozích třech sezonách obsadili Rytíři páté, první a vloni stejně jako letos třetí místo v tabulce po základní části. V play off je pak prozatím největším úspěchem postup do semifinále v minulé sezoně. 

Ve čtvrtfinálových bojích Kladnu vzdoruje tým LHK Jestřábi Prostějov. Ten hostoval v Kladně již v závěrečném kole základní části. Přestože Kladno jasně zvítězilo, dalo se předpokládat, že následující úterní a středeční duely budou zcela jiné, neboť v 52. kole nechali hostující trenéři řadu opor odpočívat. 

Podívejme se nyní na statistiku střel v 1. a 2. utkání play off. V úterý se domácí činili mnohem více. Na branku Prostějova vyslali celkově 42 střeleckých pokusů, z kterým vytěžili 4 branky. Hosté oproti tomu pálili pouze sedmadvacetkrát, dvě střely byly úspěšné. Výsledek středečního zápasu je těsnější, střelecký rozdíl nikoli. Paradoxem je, že Rytíři zopakovali naprosto totožný počet střel jako v úterý, dali z toho ale tentokrát pouze dvě branky. Prostějov naopak vyslal o dvě střely méně než v úterý (25), jedna se ujala.

Relativně vyrovnaná je naopak statistika zblokovaných střeleckých pokusů – v úterý 11:14, ve středu ještě těsněji 12:13. 

A ještě jeden shodný údaj nalezneme jak v úterním, tak ve středečním zápise o utkání – počet trestných minut pro domácí tým. V obou duelech odseděli hráči v modro-bílých dresech celkem osm minut na trestné. Soupeř fauluje více – v úterý obdrželi jeho hráči 14 a ve středu 12 trestných minut. 

Zlepšení vidíme ve statistice vhazování. V úterý mírně dominovali hosté – uspěli v 52% buly. Ve středu naopak tuto činnost opanoval domácí tým, jehož hráči uspěli v 63% vhazování. 

Nejvytěžovanějším hráčem domácího celku byl v úterním duelu obránce Petr Štindl, jehož ICE TIME byl 24:43, ve středu pak obránce David Štich (21:45). Z týmu hostů byl v obou duelech nejvytíženějším hráčem Marek Drtina – úterní ICE TIME 27:40, středeční pak 22:52. 

Zpestřením pro diváky byla jistě přítomnost Jaromíra Jágra. Osmašedesátka se v obou zápasech postavila na úvodní vhazování a po vhození puku odjela na střídačku – v úterý za 7, ve středu pak za 4 vteřiny. Zatímco v úterý zamířil Jaromír do šatny, ve středu zůstal po celou úvodní třetinu na střídačce a doplnil trenéry v udílení pokynů. 

Po dvou vypjatých duelech vedou domácí hráči 2:0, o víkendu je čekají dva zápasy v Prostějově. Pokud by minimálně jednou neuspěli, bude se v Kladně hrát znovu v úterý. V opačném případě bychom postoupili do semifinále a čekali na soupeře, což by dle papírových předpokladů měl být HC Motor České Budějovice. Nicméně, nepředbíhejme. 

Lukáš Eichenmann      

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí