Borek Fokt: Ve finále už nenastoupím

Za žábu na prameni se s úsměvem na rtech označil Borek Fokt, legenda kladenského volejbalu, když jeho parťáci bez něj ve finále opět porazili České Budějovice. Dvakrát totiž nastoupil, dvakrát Kladno prohrálo. Teď jim ještě minimálně v jednom utkání bude na tribuně držet palce.

Kladno v neděli v infarktovém pátém setu odvrátilo mečbol a prodloužilo finále do dalšího zápasu. Co stálo za vydřenou výhrou?
Obrovská vůle po vítězství. Kluci ukázali charakter. V pátém setu mohli pokorně sklonit hlavy, pogratulovat soupeři a ukončit sezonu. Ale nic takového ještě nepřipustili a mají můj velký respekt. 

V Českých Budějovicích jste odehrál oba dosavadní finálové zápasy. Co tam kladenský tým čeká?
Po našem výkonu v neděli Budějovičtí vědí, že nemají žádnou jistotu. Nemůžou stoprocentně říct, doma určitě oslavíme titul. Kladno má na to, aby finále dohrálo ve své hale!

S Kladnem jste prožil dvě vítězná finále. Jaké je v porovnání s nimi to současné?
Nepamatuji si, jestli jsme před těmi tituly vyhráli základní část, ale myslím, že ne. V tom je největší rozdíl. Kluci teď zatím vyhráli, co se dalo. A rozdíl je také v menších zkušenostech hráčů, než jsme měli my. Přeci jen jsem spolu hráli delší dobu. Pro většinu současných hráčů je to vůbec první finále v jejich kariéře. 

Jak by dopadl vzájemný zápas mezi tímto týmem a týmem, který získal druhý titul pro Kladno v roce 2010?
Myslím, že by současné mužstvo vyhrálo, protože hraje rychlejší volejbal. 

Nastoupíte ještě ve finále?
Už ne (směje se). V neděli jsem z legrace klukům říkal, že jsem pro ně byl ve finále takovou tou žábou na prameni, že vlastně se mnou v sestavě oba zápasy prohráli. Potřetí do toho vstupovat nebudu. A nepůjdu ani na lavičku, když se finále v sobotu vrátí do Kladna. 

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí