Kulisák Stöber: Práce v divadle je poslání

Nedávno ve Vašem Kladně četl rozhovor s kulisáky Městského divadla Kladno. Mimo jiné se v něm popisuje práce techniků v zákulisí hlavní kladenské scény včetně možnosti rozšířit tuhle skvělou chlapskou partu. V současné době je Radek Stöber (30) jejím členem a práci kulisáka vřele doporučuje. 

Do divadla jste nastoupil v březnu a už hrajete v novince mezi kladenskými inscenacemi Jak umřít na rokenrol. Máte vztah k herectví?
Jsem jen v komparsu (směje se). Ale k divadlu odmalička tíhnu. hrával jsem ochotnicky ve škole v Novém Strašecí a poté třeba v Divadélku U Zvonu. Hlásil jsem se na JAMU, ale pro nedostatek talentu mě nevzali. Teď, po deseti letech, jsem se k divadlu vrátil. Navíc jsem milovník rokenrolu, tak si hru o to víc na pódiu užívám.

Znal jste do té doby historii zpěváka a krále rokenrolu Mikiho Volka, o kterém hra pojednává?
Přiznávám, že ne. Jméno mi něco říkalo, ale neznal jsem, co všechno se za ním skrývá. Hned, jak jsme začali zkoušet, načetl jsem si o Volkovi hodně materiálu i jsem zhlédnul životopisný dokument o něm. Je to zajímavý příběh. Stal jsem se jeho fanouškem. 

Objevilo se už něco, co jste od práce divadelního technika nečekal?
Čekal jsem, že to bude dřina, což občas je. Čekal jsem, že v divadle potkám skvělé lidi, což se splnilo. Královsky se v práci bavím. Pak jsem si říkal, že bych se mohl stát součástí nějaké hry, a to se mi taky splnilo téměř okamžitě. Nic neočekávaného jsem nezažil, nic mě nezaskočilo. Občas je tahle práce časově náročná, občas máme dost volna, abychom si zařídili, co ve svém soukromém životě zařídit potřebujeme. Nemusím vstávat v šest ráno, jako do fabriky, nikdo na mne nekřičí, že jsem nesplnil nějaké limity (směje se). A z platu nájem zaplatím. 

V partě máte jedno, možná dvě místa volná. Kdyby se o ně někdo zajímal, na co byste ho ze všech pozitiv nalákal především?
Tahle práce dává smysl a je vidět. Je to poslání. Přináší radost z potlesku diváků. Pro mě je spokojený divák největší odměna. 

Blíží se konec divadelní sezony. Po třicátém červnu nastanou divadelní prázdniny. Jak s těmi dvěma měsíci naložíte?
Budu různě cestovat a uspěl jsem v konkurzu na komparz v zahraničním filmu, který se o prázdninách má natáčet v kladenských reáliích. Takže mě určitě nuda nečeká. 

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí