Autobusová integrace Slánska ovlivní i Kladno

K termínu 24. srpna se připravuje integrace oblasti Slánska zahrnující všechny regionální autobusové linky v této oblasti včetně trasy Praha – Slaný. K tomuto termínu dojde s ohledem na vzájemnou provázanost také k dílčím úpravám vlivem vyhodnocení integrace v oblasti Kladenska.

V rámci integrace dojde k úpravám současných linek a jejich číslování dle systému PID. Zaveden bude jednotný Tarif PID umožňující pravidelným cestujícím výhodné cestování díky předplatním kuponům na měsíc, čtvrtletí nebo rok.

Změny v jednotlivých oblastech:

1) Praha – Slaný

Spojení mezi Slaným a Prahou zajistí tři autobusové linky – 342, 388 a 389. Linka 342 kromě Slaného a Prahy obslouží obce v okolí dálnice D7 – Knovíz, Jemníky, Pchery, Brandýsek, Stehelčeves, Středokluky a Kněževes a pojede i kolem pražského Letiště Václava Havla (zastávka „Praha, U Hangáru). Vzhledem k obsluze obcí na trase bude mít delší jízdní dobu oproti dalším dvěma linkám 388 a 389, které primárně zajistí spojení obou měst samotných.

Linka 388 pojede z největšího slánského sídliště ze zastávky Slaný, Arbesova přes slánské autobusové nádraží a kolem pražského letiště až do Prahy.

Nejrychlejší spojení zajistí linka 389 Praha – Slaný – Louny, která ve Slaném kromě autobusového nádraží obslouží zastávky „Slaný, Šultysova“, „Slaný, Sokolovna“, „Slaný, Tuřanská“ a dále bude pokračovat až do Loun.

2) Kladensko

Dochází k úpravám vybraných stávajících linek a k celkovému zpřehlednění a zefektivnění systému. Zásadnější změny proběhnou u linek 300, 306, 330, 350 a 399 spojující hlavní město Prahu s největším středočeským městem Kladnem. Linky 300, 324, 330, 399 budou i nadále vzájemně koordinovány, aby ve společných úsecích tvořily proklady a tím pravidelné intervaly mezi spoji.

Linka číslo 300 bude na území města Kladna odkloněna do zastávky „Kladno, Energie“, kde nahradí linku 399, která pojede přímo přes zastávku „Kladno, Rozdělov“ a vybranými spoji v pracovní dny až do města Smečno. Naopak linka číslo 330 již do Smečna nepojede, ale bude ukončena v Libušíně. Toto opatření přinese navýšení počtu spojů v koncových úsecích této linky.

Linka číslo 306 z pražského Zličína bude z Jenče prodloužena až do Kladna, čímž bude zrušena stávající přímá návaznost v Jenči z linky 306 na linku 626 (bez přestupu), a dojde tak ke zpřehlednění pro cestující. Linka číslo 626 bude zachována pro vybrané především školní spoje jedoucí odlišnou trasou oproti lince 306.

Významnou změnou bude změna trasy linky 350 mezi obcí Číčovice a Kladnem. Nově tato linka pojede přes Libochovičky a Zájezd, čímž nahradí stávající linku 624, která dlouhodobě vykazovala velmi nízkou obsazenost.

Linka číslo 323 jedoucí z Prahy přes Středokluky do Kolče vykazuje nejnižší obsazenost ze všech linek jedoucích na dopravní terminál Nádraží Veleslavín v Praze, a proto bude ve vybraných částech dne omezena. Náhradou budou pravidelné proklady linek 322, 323 a 342 v úseku Středokluky – Praha, které obcím v tomto úseku zajistí časté spojení v pravidelných intervalech.

Na lince 323 bude zrušena varianta trasy přes Dřetovice a Stehelčeves, kde bude spojení nahrazeno linkou 604 s garantovaným přestupem ve Stehelčevsi na novou linku 342. Obec Stehelčeves bude mít s Prahou přímé spojení novou linkou 342 a obec Dřetovice bude mít namísto přímého spojení cca 4 x denně zajištěnou dopravní obslužnost díky celodennímu a celotýdennímu pravidelnému spojení, byť se zmíněným přestupem.

3) Slaný – Kladno

Páteřní a nejfrekventovanější linkou zůstane i nadále linka číslo 609, která bude na území Slaného prodloužena až do zastávky „Slaný, Rabasova“, a tak bude více sloužit i pro dopravu v rámci samotného města Slaný. Spojení měst Kladno a Slaný bude zajištovat i linka 617, která zde bude posílena a mezi Kladnem a Libušínem přetrasována. Více spojů linky 617 bude průjezdných přes město Slaný. Mezi Kladnem a Smečnem bude tato vedena v souběhu s linku 607, kde se budou vzájemně prokládat a tvořit pravidelné souhrnné intervaly.

Linka číslo 607 bude ze Smečna prodloužena až do Slaného přes obce Hradečno, Ledce a Přelíc, čímž plně nahradí stávající linku 220063 (Slaný – Ledce – Kladno).

Funkci stávající linky 608 nově převezme posílená linka 617, 399 (ze Smečna do Kladna), 609 a částečně i 607. Proto bude linka 608 zrušena. V trase Smečno – Hrdlív – Třebichovice – Libušín nově zajistí spojení linka 587.

Zásadní změny se dočká linka 612, která bude z Knovízu odkloněna do obcí Podlešín, Zvoleněves, Kamenný Most a Slatina, kde nahradí zrušenou linku 622. Pro spojení města Slaného s obcemi Pchery a Jemníky bude nově sloužit linka 342 a do Knovízu a Netovic také linka 456.

Místo zajíždění linky 612 do Slaného budou v zastávce „Pchery, Theodor“ zajištěny garantované přestupy mezi linkami 342 a 612.

-ROPID-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí