Kladenští Piráti jsou proti rozhodnutí radnice. K nim se přidal radní Kutil

Rozhodnutí městské rady v Kladně zrušit nastupování do autobusů v městě všemi dveřmi vzedmulo vlnu protestů. Nejvíce jsou slyšet kladenští Piráti a radní za Kladeňáky Tomáš Kutil.

Odbavení spojů se nastupováním cestujících všemi dveřmi výrazně urychlilo. Rozhodnutí radních z minulého týdne podle mnohých vrací tento komfort do původního stavu. Kladeňáci v radě se kromě Kutila hlasování pro a proti zdrželi, podobně jako při hlasování o relevantnosti výběrového řízení na nového jednatele kladenského divadla. Podle nich ale přesný termín změny nebyl dán.

Proti hlasovaní rady se z politických stran v Kladně ohradili jen Piráti, kteří napsali: Toto rozhodnutí vnímáme jako krok zpět, který povede opět ke zpožďování autobusů ve vytížených zastávkách z důvodu pomalého odbavení cestujících. Zajímá nás tedy, co radu k rozhodnutí vedlo. Může město podpořit tento svůj krok objektivními daty, například analýzou dopadu nástupu všemi dveřmi na počet černých pasažérů? Nezbývá nám, než se jen  domnívat, jelikož žádné podklady ze strany města zatím nebyly zveřejněny. Možný nárůst počtu černých pasažérů je prvním z odůvodnění, které nás napadá. Nebylo by však v tomto případě lepší zefektivnit systém přepravních kontrol po vzoru jiných měst, kde systém nástupu do MHD všemi dveřmi funguje, než přenášet zodpovědnost opět plně na řidiče? 

Z reakcí na ostatních sociálních sítích vybíráme: 

Jan T.: No jo, jen o to vám jde, ale abyste se zaměřili na to, že autobusy mají věčně zpoždění, na to už nikdo nekouká.

Jiří B.: Snad nikde v ČR se nenastupuje předními dveřmi. Je to úplně nesmyslný zdržení a zátěž řidiče, kterej by měl hlavně řídit a ne prodávat jízdenky. Nemohl by prodávat ještě losy, noviny nebo cigára? Další důvod, proč nejezdit autobusem.

Radim O.: Neznám jiné srovnatelné město, kde by to takto fungovalo. Pokud tak už rada města rozhodla, očekávám, že na základě nějakých výsledku nárůstu černých pasažérů. Nicméně město jede poslední dny jedno rozhodnutí pro plynulost dopravy za druhým. Zúžení do jednoho pruhu před Sitenským mostem, teď nástup předními dveřmi. Přijde mi ale, ze řešit počet černých pasažérů by se mohl spíše řešit větším počtem revizorů nebo třeba asistenty přepravy po vzoru Ostravy.

Anna K.: Hloupost a zbytečný zdržování. Dalo by se to vyřešit nasazením většího počtu revizorů. Jezdím kladenskou MHD 4 roky a nikdy jsem revizora nepotkala.

Jan H.:  Přitom by stačilo posílit hlídky revizorů a napálit přehnanou pokutu. Spousta lidí by si rozmyslela jízdu na černo...

Martin J.: To jsou hovadiny, musí se to jen kontrolovat, nástup předními dveřmi je fakt krok zpět...

Marcela K.: Pokud je to pravda, tak je to rozumné. Nebo si myslíte, že menšina, která jezdí vždy sem a tam, a to v hojném počtu, snad má koupené měsíční jízdenky? To jste idealisti.

Nikola B.: To je správný, aspoň i c....i budou platit, zajímalo by mě, kolik z nich nyní, když nastoupí zadními dveřmi, má platnou jízdenku.

Iwo Š.: Takže to vypadá, že jsem měl opět pravdu, jako obvykle... Ale hlavně, že se koalice bila v prsa, jak je prokázáno, že černých pasažérů je minimum a tedy není důvod neotevřít zadní dveře bez kontroly.

Daniela T.: Kladno je normální Kocourkov, to už není možný.. Nejdřív tak, pak zase jinak. Je to k pláči.

Michal P.:  Kdyby jste se radši začali zabývat už konečně tím co je důležité a ne jen neustále měnit a napadat rozhodnutí minulého vedení v čele s Volfem, už abyste šli zase do zadele vy slavní zachránci města.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí