Kladno aspiruje na účast v projektu District Chameleon

Kladno se uchází o účast v mezinárodním projektu District Chameleon. Jeho cílem je navrhnout a zavést inovativní řešení v oblasti energetiky ve vybraných budovách města.

V projektu vznikne konsorcium 35 mezinárodních partnerů z 15 různých zemí, kteří předložili žádost do výzvy Green Dealu v rámci evropského programu Horizon2020. Jsou mezi nimi výzkumná střediska, malé a střední podniky a tři pilotní města. Jedinečné složení účastníků, z nichž mnozí mají dlouhou historii účastí v evropských projektech, vytváří most mezi inovacemi, průmyslem, výzkumem a konkrétní implementací do praxe.
„Pilotní řešení by se měla uskutečnit ve třech městech, v portugalském Cascais, irském Corku a právě u nás v Kladně. Konsorcium usiluje o uplatnění nejinovativnějších technologií podle potřeb každého města. My bychom do projektu rádi zapojili sportovní areály a Domov pro seniory v ulici Františka Kloze. Zde by v rámci District Chameleon mohlo dojít například k instalaci chytrých technologií, čidel nebo také fotovoltaických panelů či nabíjecích stanic pro elektromobility,“ uvedl radní pro rozvoj města Ondřej Rys.

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí