Přeci jen ho zdraží. Jízdné půjde nahoru od srpna

Nejistota kolem avizovaného zdražení jízdného v hromadné dopravě v Praze i ve Středočeském kraji skončila.

Pražský magistrát rozhodl, že ceny jízdenek vyletí vzhůru v polovině letošních prázdnin, tedy od prvního srpna. Rozhodnutí se dotkne i Středočeského kraje. Ceny jízdenek pro jednotlivou jízdu na území kraje budou (kromě nejlevnější varianty na 15 minut za 18 Kč a dvoupásmové jízdenky za 22 Kč) odstupňovány po 10 korunách. Třípásmová jízdenka bude stát 30 Kč, čtyřpásmová 40 Kč a tak dále. Časová platnost jednotlivých jízdenek zůstává zachována. Je odstupňována po 30 minutách.
Kromě úpravy cen jednotlivých i předplatních jízdenek na území Středočeského kraje je tak nutné vzhledem k provázanosti tarifů upravit také ceny jízdenek pro jednotlivou jízdu na území Prahy. Současná jízdenka na 30 minut bude nově stát 30 Kč (dosud 24 Kč) a 90minutová jízdenka bude stát 40 Kč (dosud 32 Kč).
SMS jízdenka na 30 minut vyjde na 31 Kč, devadesátiminutová varianta bude za 42 Kč. Ceny elektronických jízdenek v mobilní aplikaci PID Lítačka zůstanou nadále stejné jako ceny papírových jízdenek. Manipulační poplatek za ostatní úkony při pořízení různých slevových průkazek a kategorií bude nově sjednocen na 60 Kč (dosud to bylo ve spojení s Lítačkou 120 Kč, za papírové průkazky se platilo 20 Kč). Nutnost prokázat nárok na bezplatnou přepravu ve vlacích na území Prahy zůstává ve stejném režimu jako dosud.
Za jízdu bez platné jízdenky udělí revizor při platbě na místě nebo do 15 dnů v doplatkové pokladně pokutu namísto současných 800 Kč na 1 000 Kč. Při vlastnictví ročního kuponu do 5 dnů od uložení pokuty zaplatí cestující za „černou“ jízdu 800 Kč. Zvýší se také pokuty za další porušení přepravního řádu, například za znečištění nebo jiné poškození vozidla, a to až na 1 000 Kč.  
Změna cen jízdného se dotkne i záchytných parkovišť P+R. U nehlídaných bude parkování do 12 hodin i nadále zdarma, hlídané parkování na okrajích Prahy bude za den nově za 50 Kč, parkoviště blíže centru budou zpoplatněna stokorunou.

-red-
ilustrační obr.: Vaše Kladno

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí