Hokejový trenér Josef Jandač o extralize a baráži

Dnes startuje hokejové předkolo play off nejvyšší soutěže v Česku. Nejen o tom zveřejnil server hokej.cz rozhovor s bývalým reprezentačním trenérem Josefem Jandačem. Koho favorizuje a jak vidí extraligovou baráž?

Když zápasy sledujete jako divák, nechybí vám aktivní zapojení?
Upřímně? Jak kdy. Jsou chvíle, kdy mi chybí být přímo v dění. Jsou to především okamžiky, kdy se vám daří, kdy mužstvo šlape a všechno jede, jak má. Ale ty opačné momenty, kdy se mančaft trápí, do toho samozřejmě stres…. Tak tohle mi nechybí, ale je jasné, že i takové chvíle ke sportu patří.

Do play off postupuje v současné chvíli dvanáct klubů. Je to správná cesta?
Vzpomínám si, že tenhle formát se zavedl v době covidu, kdy nebylo jisté, kdo kolik odehraje zápasů a tak dále. Chápu, že z pohledu ekonomiky dává současný formát klubům smysl, diváky nalákají i ti, kteří sezonu strávili ve spodních patrech tabulky… Za sebe bych byl ale rád, aby se v základní části odehrálo více zápasů s tím, že by do play off šlo méně klubů. Prostor na to je. Se současným formátem nahuštěného předkola navíc podle mě získávají týmy z elitní čtyřky poměrně velkou výhodu.

Na kterou sérii předkola play off se vy osobně nejvíc těšíte?
Všechny budou zajímavé. Kouzlo play off je v tom, že zatímco základní část vám ukáže objektivní sílu mužstva, v play off rozhoduje aktuální forma, zdravotní stav mužstva… Stát se může cokoliv a z mého pohledu není ani v jedné sérii předkola jednoznačný favorit na postup.

Když zabrousíme k týmům z elitní čtyřky, má podle vás Třinec šanci znovu získat mistrovský titul?
Nechci předjímat, loni jsem jim nevěřil a stejně vyhráli. Navíc z předkola. Mají výborný tým, který je plný zkušených hráčů, což v play off potřebujete. V minulých letech jim navíc vycházely aspekty, které nemůžete ovlivnit, ať jsou to zranění nebo třeba celkový zdravotní stav mužstva.

Co byste řekl případnému finále mezi Pardubicemi a Spartou?
Asi by to bylo spravedlivé vyvrcholení sezony, když vezmu v potaz, co oba týmy předváděly v základní části. Troufám si říct, že by šlo o svátek hokeje, divácky mimořádně atraktivní finále. Pardubice i Sparta k tomu mají dobře nakročeno, zejména s ohledem na šířku jejich kádrů. Pokud jim vypadnou hráči z důvodu zranění či nemocí, mají je kým nahradit.

Kde vidíte naopak slabiny Sparty a Pardubic?
Sparta byla v základní části jedním z nejvylučovanějších týmů, takže musí zapracovat na disciplíně. Zároveň by měli vylepšit přesilovky. A Pardubice? U nich vidím jako potenciální problém určitou labilitu některých hráčů. Ti nemusí ustát provokace, které v play off vždycky přicházejí.

Teď na druhý pól tabulky, Kladno čeká baráž, zase… To asi není dobrá vizitka, co?
Není, o něčem to svědčí. Ale upřímně… Pro mě je větším překvapením než Kladno Mladá Boleslav. Před sezonou obměnili velkou část mužstva a věřili, že se zlepší. Jenže stal se úplný opak. A teď je třeba podívat se, kterými hráči Boleslav svůj kádr doplnila, ve většině případů šlo o průměrné cizince. Totéž platí o Kladnu. To mě vede k otázce, jestliže na našem trhu není dostatek kvalitních hráčů, že je potřeba přivádět průměrné cizince, jestli by nebylo lepší hrát extraligu s dvanácti týmy.

Nebylo by to poprvé.
Ano, takový model tu byl ještě ve federální éře. Zároveň by se mohl zavést přímý postup a sestup mezi extraligou a první ligou, což by z mého pohledu pomohlo zkvalitnit obě soutěže.

Vidíte v letošní Chance lize tým, který by Kladno mohl reálně ohrozit?
Nejsem si jistý, Poruba má sice skvělou sezonu, ale… Ptám se sám sebe, jestli by hrál případný přemožitel Kladna v extralize důstojnější roli než Kladno samotné. Ať už z pohledu výkonů, zázemí, mládeže… Navíc výkony Kladna letos většinou nebyly vyloženě nedůstojné. Spoustu zápasů prohráli o gól, a i když už jim nepomůže Tomáš Plekanec, pořád mají dost kvalitních hráčů. Kuba Klepiš, Radek Smoleňák, výborně hraje Eduards Tralmaks… Takže pro mě pořád jsou favoritem baráže.

Zdroj: www.hokej.cz, Pavel Mandát


Počasí Kladno

Předpověď počasí