Kladno pokračujeme v nutném přejmenování ulic

Další tři ulice v Kladně změní své jméno. Pokračuje tak proces postupného odstraňování duplicitních názvů, které vznikly po sloučení Kladna s bývalými samostatnými obcemi, zejména se Švermovem.

Stejná jména ulic působí problémy nejen při doručování pošty, ale komplikují práci Integrovaného záchranného systému. Navíc zákon kvůli elektronizaci veřejné správy a zadávání informací do systému Registru územní identifikace, adres a nemovitostí jasně stanoví, že názvy ulic musí být v rámci obce jedinečné. 

V  květnu zaměstnanci města projednali s dotyčnými obyvateli přejmenování dalších ulic. Nové jméno by měly dostat ulice Husova v Kladně – Rozdělově, Nerudova v Kladně – Dubí a Riegrova v Kladně – Švermově. Ulici Husovu a Nerudovu po schválení nalezneme pouze ve Švermově a nápisem Riegrova bude označena již jen ulice v Kročehlavech. 

Pokud návrhy schválí zastupitelé města, bude se švermovská Riegrova ulice se souhlasem jejích obyvatel nově pyšnit názvem Pod Líšnicí. Odkazovat bude na nedaleký zelený kopec, který místní hojně využívají k procházkám a relaxaci. Nový název rozdělovské Husovy ulice K Racandě odkazuje na nejznámější hospůdku této lokality (na snímku), která podle starousedlíků fungovala již před více než 130 lety. Asi 50 metrů od vyústění Nerudovy ulice v Dubí do ulice gen. Eliáše se nacházela cihelna, na kterou pamětníci dodnes vzpomínají. Připomínat jim ji bude i nový název ulice Cihlová.  

„Přejmenování ulic je nutný krok, který usnadní práci především složkám Integrovaného záchranného systému, ale i návštěvníkům Kladna, kteří naše specifikum duplicitních ulic neznají. Jsem mile překvapen pozitivním přístupem a především aktivitou obyvatel zmíněných ulic. I díky nim názvy ulic dávají místním smysl a odkazují k historii našeho města,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).    

Z původních jednatřiceti duplicitních názvů kladenských ulic bude po aktuálně projednaných změnách zbývat k projednání posledních osm stejnojmenných ulic.

- red -

Ilustrační foto: archiv


Počasí Kladno

Předpověď počasí