Pozor na divočáky! Řidič srazil divoké prase u sídliště

Pole jsou sklizena a zvěř se stahuje za jistotou potravy k lidským příbytkům. V těchto dnech jsou často na silnicích vidět také divoká prasata. A blíží se i ke kladenským domům.

Koncem října zřejmě divočák naboural jedoucí automobil do boku. Zvíře, které přebíhalo silnici nedaleko Mety, asi přežilo, protože jeho ostatky už nikdo jak na cestě, tak v okolí, nespatřil. Řidič z obavy, že by ho zraněné prase mohlo napadnout, nezastavil. 

Odborníků jsme se zeptali, jaká je v současné době nehodovost způsobená divokými prasaty, a jaký je jejich stav v blízkosti kladenských domů. "Za uplynulé dva měsíce jsme šetřili deset dopravních nehod po srážce motorového vozidla a divokého prasete," uvedl pro Vaše Kladno Jiří Fejfar, vedoucí územního odboru Policie České republiky v Kladně.

"Stav divokých prasat na Kladensku letos není dramaticky vysoký. Počty divočáků u nás byly v minulosti daleko vyšší. Samozřejmě, běžně se vyskytují v okrajových částech Kladna, ale sami od sebe lidi nenapadají," doplnil šéf životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta.

"Předminulou neděli jsme prováděli odstřel divokých prasat u Zákolan. Hlášené rytí v zemi jsme dostali od obyvatel Švermova, v okolí Výhybky či na některých fotbalových hřištích na kraji města. Ale že by divoká prasata už běhala po kladenských sídlištích nebo ve velkém mezi rodinnými domy, jako například v Berlíně, to v současnosti Kladnu nehrozí," dodal předseda okresní myslivecké rady v Kladně Petr Frühauf. 

Jan Murárik

Foto: Pavel Behenský a red

mrtvykolouch

Kromě divočáka lze mezi Kladnem a Hřebčí spatřit například mrtvého koloucha

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí