Nová výstava představuje kladenský průmysl a nejnovější módní trendy

Obchodní centrum Central Kladno připravilo pro své pravidelné návštěvníky i širokou veřejnost novou expozici „Módní stopy mezi šmanty“ inspirovanou industriální historií Kladna.

Obléklo ji doslova do nového kabátku. Spojení průmyslových objektů s nejnovějšími módními trendy poukazuje na skutečnost, že industriální dědictví kladenského regionu je stále živé. Expozice je v Central Kladno k vidění od začátku prosince a bude zde nainstalovaná dlouhodobě.

Název expozice je připomínkou mezinárodního bienále Industriální stopy, do kterého se město Kladno v minulosti několikrát zapojilo. Nakupující v Central Kladno budou mít nyní možnost malé procházky po obchodním centru a zastavení se u několika objektů, které připomínají tři pilíře kladenského průmyslu: vznik a rozvoj těžby černého uhlí, odvětí železářství a výrobu v kladenské „Kablovce“. Návštěvníci si zároveň prohlédnou figuríny oblečené podle nejnovějších sezonních trendů, které do Kladna přinášejí módní značky v Central Kladno zastoupené. 

Autorem konceptu a hlavním realizátorem expozice je Martin Novák z Městského divadla Kladno, který na tomto projektu pracuje s týmem kolegů: „Příprava exponátů probíhá průběžně již delší dobu, kvůli rozměrům a váze ale získají svoji finální podobu až na místě samém. Řešíme zároveň různé technické vychytávky, které instalaci oživí, výrobu figurín přímo pro účely výstavy a další podobné záležitosti,“ prozradil k samotnému vzniku expozice. 

Některé z vystavených objektů jsou originály: například velká kabelová cívka umístěná ve speciálním stojanu. Mezi stylizované exponáty pak patří téměř čtyřmetrová šachetní věž nebo pětimetrová chladicí věž, která slouží v průmyslových areálech, jako jsou hutě a další, k ochlazování použité vody nebo jiné kapaliny. 

Důlní činnost na Kladensku byla inspirací k druhé části názvu expozice. Odkazuje k pestrému žargonu, který v hornickém prostředí panoval. Uhelný prach či vlastně kal z praní uhlí – šmanty – sice v Central Kladno nenajdete, těšit se ale můžete na autentické důlní vozíky neboli hunty. 

„Připomínka kladenských industriálních památek a provozů bude při nákupech v Central Kladno zajímavým vytržením z každodenního shonu a díky spojení s oblíbenými značkami zároveň inspirací ze světa současné módy,“ říká Marta Guthová, ředitelka Central Kladno.

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí