Buštěhradská skládka zmizí na jaře

Příští rok na jaře, nejpozději do začátku léta, prý zmizí největší divoká skládka v kladenském okrese. Až se tak stane, oddechnou si nejen obyvatelé města Buštěhrad, kam soukromý pozemek územně spadá. Postupná likvidace skládky již začala.

O skládce jsme psali přibližně již před dvěma roky. V té době vládla v Buštěhradu patová situace. Městu se nedařilo získat grant na likvidaci skládky ani od kraje, ani od státu. A soukromí vlastníci pozemku, přes který vede důležitá a zatím ke svému účelu nevyužívaná komunikace, na odstranění v řádu milionů korun prostředky neměli. A tak se desetiletí nahromaděný odpad u haldy rozrůstal kvůli bezcharakterním lidem i firmám do obludných rozměrů. 

Změna, a to hodně rázná i rychlá, nastala letos na jaře díky manažerovi Jakubu Kubálkovi, kterému se podařilo pro skládku vymoci státní dotace i vyprojektovat likvidaci odpadu. "Podrobné informace touto cestou nezveřejňujeme, nicméně jsme rádi, že se to podařilo, a že jsme přispěli k očištění životního prostředí," uvedl Jakub Kubálek, bývalý kladivář klubu Tepo Kladno a člen populárního seskupení rybářů Mrtvá ryba, taky ryba.

Na skládce se podle odhadu odborníků před zahájením likvidace nacházelo asi pět tisíc tun odpadu, z toho tisíc byl nebezpečný odpad, složený například ze zbytků barev, autodílů či směsného komunálního odpadu. 

"Likvidace vyjde na devět milionů korun a my nemáme z legislativy možnost udělit vlastníkovi pozemku vyšší pokutu za černou skládku než sto tisíc korun. Vlastníci pozemku jej začnou po likvidaci na vlastní náklady monitorovat kamerovým systémem. Až skládka zmizí, měla by tu vzniknout silnice pro nákladní dopravu, která nám v současnosti i přes zákaz jezdí skrze město," těší se starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Jan Murárik

busta2

Na skládce se válelo asi 5 000 tun odpadu

bustastarostka

Starostka Buštěhradu na likvidaci starostlivě dohlíží


Počasí Kladno

Předpověď počasí