Čas bilancování. Šéf kladenské pobočky Arrivy ustál v létě krizi

Měl před sebou nákup nových autobusů, trápil ho citelný nedostatek řidičů a na konci prázdnin ustál krizi nově integrované dopravy mezi Prahou a Kladnem. Ředitel společnosti ČSAD MHD Arriva Kladno Ludomír Landa slibuje další vylepšení komfortu cestování.

Když se ohlédnete, jaký byl letošní rok?
Úspěšný, až na ty zhruba tři týdny začátku integrace hromadné dopravy. Mezi úspěchy řadím obměnu vozového parku, kdy jsme dali do provozu dvacet devět autobusů na CNG. Ze sto osmdesáti vozů nám v tuto chvíli jezdí na plyn sedmdesát pět. Podařilo se nám stabilizovat počet řidičů i splnit požadavky na zvýšení mezd (usmívá se). Ovšem tenhle proces není u konce. O mzdách budeme jednat také v příštím roce a počet řidičů bychom potřebovali doplnit o patnáct. Co se týče náboru řidičů bez oprávnění řídit autobus, tak celý proces jsme urychlili a rozšíření řidičského průkazu jim financujeme. 

Co bylo podle vás příčinou krize integrace dopravy?
Ekonomika, odbavování cestujících, jízdní řády, počet řidičů, to všechno nebylo předem důkladně projednáno. Podle mých informací teprve v minulých dnech se dolaďovaly parametry smlouvy týkající se ekonomických záležitostí a spoluúčasti na dopravě, začlenění kladenské hromadné dopravy do pražské. 

Integrovaná doprava není projekt vaší společnosti. Co se v tomto roce nepovedlo kladenské pobočce Arrivy?
My se ale k problémům s integrovanou dopravou hlásíme. Měli jsme si některé věci lépe pohlídat, to přiznávám. Měli jsme být někdy razantnější. V současné době je v dopravě, kterou zajišťuje naše společnost, klid. V současné době už neřešíme problém, že autobus vůbec nepřijel, ale ladíme, aby žádný spoj neměl mírné zpoždění. Což například na komunikaci mezi Kladnem a Prahou v určité denní době je téměř nemožné zajistit…

Jaký bude z pohledu největšího kladenského osobního dopravce rok 2018?
Cestujícím se postupně zlepší standard dopravy. Snažíme se pro příští rok vybavit všechny vozy sledovacím zařízením, abychom co nejvíce eliminovali minutová zpoždění od daného jízdního řádu. Čeká nás další obnova vozového parku a jednání o financích, aby od nás lidé neodcházeli, aby se jim u kladenské Arrivy líbilo. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí