Hasičské kuriozity roku 2017

V letošním roce se středočeští hasiči rozhodně nenudili. Některé jejich výjezdy ovšem měly netradiční, až přímo kuriózní nádech.

Za planým poplachem byl ovar
V poslední den loňského roku v odpoledních hodinách vyjela jednotka ze stanice Kladno se dvěma cisternami a výškovou technikou spolu s dobrovolnými hasiči z Hřebče k nahlášenému požáru v panelovém domě v městské části Kročehlavy, odkud se valil hustý bílý dým. Jak se ovšem ukázalo, o požár nešlo. To jen majitelka bytu pootevřela za silného mrazu ventilační okno, aby odvětrala páru, která se vytvořila v kuchyni při vaření novoročního ovaru.

Záchodové prkénko na krku
V pátek 20. ledna byli středočeští hasiči prostřednictvím tísňové linky požádáni o pomoc při kuriózní události v obci Únětice v okrese Praha-západ, kde si ani ne dvouletá holčička natáhla přes hlavu dětský nástavec na WC, který ovšem už nešel kvůli kónickému zúžení a ostré hraně přetáhnout zpět. Nepříjemnou ozdobu z tvrdého plastu odstranili hasiči z roztocké stanice za třináct minut od ohlášení pomocí nůžek na plech.

Cyklista se propadl na zamrzlé Berounce
V sobotu 28. ledna v 15.34 hodin přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje informaci o osobě propadlé s jízdním kolem v Berounce. Událost se stala na zcela zamrzlé řece mezi Berounem a Hýskovem. Po příjezdu jednotky HZS Beroun na místo byl 19 letý mladík mimo nebezpečí, protože se mu podařilo vylézt i s kolem z probořeného ledu na zamrzlou plochu. Hasiči mu pomohli dostat se až na břeh, kde ho svlékli, neboť byl od bot až po prsa mokrý. Pak ho zabalili do deky a dali do vyhřátého vozu, aby mu do příjezdu zdravotnické záchranné služby poskytli tepelný komfort. Po dojezdu policie a sanitky byl podchlazený mladík odvezen do berounské nemocnice s tím, že pro kolo i oblečení si zajde na stanici po propuštění z nemocnice.

Hasiči zachránili téměř dvoumetrového leguána Oscara
Ve středu 9. srpna v devět hodin večer byli středočeští hasiči požádáni prostřednictvím tísňové linky o netypickou pomoc při záchraně leguána, který v Žilině na Kladensku utekl majitelům na strom do sousední zahrady. Na místo vyrazila jednotka z centrální kladenské stanice, které se podařilo přes sousední pozemek – shodou okolností jednoho z kladenských profesionálů – zajet s automobilovým žebříkem skoro až ke vzrostlému smrku, v jehož horní části na větvi osmiletý leguán Oskar spokojeně spal. Hasiči pak z koše žebříku přehodili přes Oscara deku a vnesli ho do koše, což se mu zřejmě zdálo přirozené, protože se nijak necukal. Po přistání na zem byl leguán přemístěn do připravené přepravní klece, ve které jezdí s majiteli na výlety autem. Večerní vycházka s výlezem na strom se Oscarovi patrně zalíbila, neboť hned na druhý den po obědě se chtěl opět vydat do zahrady. Cestu mu ale ve dveřích majitelka zarazila, tak odkráčel trucovat do obývací stěny.

leguan

Mami, můžu si jít ven zase hrát?

 

Blesková záchrana psa ze železného zábradlí
Při odpolední vycházce v sobotu 4. listopadu v městské části Mariánovice na jihu Benešova uvízl středně velký pes v železném zábradlí na lávce přes železniční trať. Jednotka z benešovské stanice byla na místě za několik minut a pomocí hydraulického rozpínáku psa z nepříjemné pasti vysvobodila, aniž by bylo poškozeno zábradlí na lávce pro pěší.

legupes

Příště se na tu kočku fakt vykašlu...

- red -

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí