Kladno je první ve sdílených elektrokolech

Kladno uvedlo do provozu jedinečný systém sdílených kol. Jako první v Česku nabízí bikesharing elektrokol. Tahle kola vás dovezou i vyvezou všude a bez námahy.

Zájemcům je pro město Kladno a jeho nejbližší okolí k dispozici 80 kol v originálním designu. Tentokrát pro tenhle revoluční systém nepotřebuje nikdo vlastnit chytrý telefon, ale stačí bezkontaktní platební karta či v Kladně hojně užívaná karta pro městskou hromadnou dopravu. 

„Hledali jsme pro naše město nejlepší systém, který by odpovídal členitosti a rozlehlosti města i jeho obyvatelům. Navíc systém společnosti Homeport splňuje další požadavky, jako je technické řešení kol nebo možnost jejich parkování v pevných i virtuálních stanicích,“ doplňuje kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno). 

Kola Freebike jsou český, vysoce technicky pokročilý výrobek. „Kladno je první v Česku, které využívá náš systém. Implementace byla velmi rychlá, i díky tomu, že město dobře vědělo, co hledá a jakou službu chce nabízet. Osobně jsem rád, že i čeští uživatelé dostanou moderní elektrokola včetně všech výhod, která s sebou přináší,“ uvedl Charles Butler, zakladatel společnosti Homeport, která systém elektrokol Freebike vyvinula.

K zapůjčení stačí jednoduchá registrace na webových stránkách či v mobilní aplikaci. Pro samotné půjčení stačí na některé ze dvou pevných stanic, na Sletišti či na švermovském Havlíčkově náměstí, spárovat uživatelský účet s jakoukoliv kompatibilní kartou. Po městě je přes čtyřicet jasně vyznačených bodů, virtuálních stanic, kde je možné kolo zdarma zaparkovat aniž by bylo nutné jej jakkoli upevňovat. Stačí jen vysunout stojánek a kolo o něj opřít.

 „Po zkušenostech s předchozím systémem preferujeme režim, kdy kola nebudou odkládána na nevhodných místech. Dalším posunem je systém uzamykání bicyklů, nevzhledné a nepraktické řetězy nahrazuje samo kolo zamykáním pomocí elektromotoru v kombinaci s dalšími bezpečnostními prvky včetně GSM a GPS modulů,“ doplňuje Milan Volf. 

O nabíjení a provoz kol se starají Sportovní areály města Kladna. 

Více informací najdete na webové adrese www.kola.mestokladno.cz

Prvních 200 sezonních předplatitelů získá kredit 200 korun na jízdné. 

Jan Murárik

elektrokola

Kola vyvinou rychlost do 25 km za hodinu

elektrovynalezce

Primátor Milan Volf se pozdravil s Charlesem Butlerem, zakladatelem společnosti, která systém elektrokol vyvinula.

elektrokolazahradka

Elektrokola a zahrádka Sleťáku se k sobě hodí

elektroservis

Servisman Petr Tenkrát na cestách

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí