Ing. Jiří Hondl: Někdy dokážu být i dost protivný

To říká s nakažlivým smíchem v hlase spolumajitel společnosti HONDL GLOBAL SERVICES a. s. a zároveň i spoluzakladatel nadnárodního konsorcia CEJS. A dodává, že je to hlavně ve chvílích, kdy se snaží něčeho dosáhnout a nedaří se mu to. Není důvod mu nevěřit, vždyť se podílel na vybudování doslova z ničeho už několika velkých firem.

Asi se u nás najde málokdo, kdo by neznal logistickou společnost PPL, která mu spolu s kolegy v minulosti doslova vyrostla pod rukama. Dnes se s podobným entuziasmem věnuje úklidu a facility managementu v HGS a nově také v konsorciu CEJS. „A taky fotbalu,“ pohotově doplňuje Jiří Hondl, který je předsedou místního fotbalového klubu v Hostouni a zároveň i jeho významným sponzorem. 

Od inzerátu k PPL
Bylo krátce po revoluci a Jiří Hondl se zrovna vrátil ze svého prvního zahraničního pracovního působiště, když v novinách uviděl inzerát na pracovní místo v logistice. „Výsledkem diskuze v rámci pracovního pohovoru bylo, že jsme o sobě vzájemně prohlásili, že vlastně vůbec nevíme, jestli chceme spolupracovat,“ vypráví Jiří Hondl a dodává, že nakonec slovo dalo slovo a všichni dohromady budovali několik dlouhých let společnost PPL. 

Nerad prohrávám
„Dodnes vzpomínám na větu kolegy z Brna, který řekl: „Držte vlajku vysoko!“, nasedl do auta a několik dalších měsíců jsem ho neviděl. Hlavu jsem z toho měl tehdy zamotanou pořádně. Těch problémů bylo strašně moc, ale hlavně chybělo na začátku to nejdůležitější, a to dostatek byznysu pro jinak ambiciózní projekt. A právě všechny ty problémy mě motivovaly a dávaly mi energii se s tím poprat. Od přírody jsem soutěživý typ a nerad prohrávám,“ vzpomíná s úsměvem Hondl.

Byla to výzva
Logistickou společnost, která nakonec opanovala bezmála 40 % českého balíkového trhu, začali od začátku stavět v moderním stylu s použitím různých technických vymožeností, jako byly ve své době právě začínající čárové kódy, pásové dopravníky, on-line informace o pohybu balíků a další novinky. Inspirace přišla z Rakouska, kde měli s kolegou možnost nahlédnout nejen do pracovního procesu, ale také do byznys plánů. 

„To mě motivovalo. Když to šlo u nich, tak u nás to přece muselo jít taky. Byl jsem přesvědčený, že stačí jen chtít a nepolevit. Vlastně jsme tehdy tak trochu předběhli těmi inovacemi trh a jeho požadavky. Ale ta naše víra v systémovou balíkovou logistiku, kde do sebe vše správně zapadá, ta byla ohromná. Věřil jsem, že když nepolevíme, tak nakonec budeme úspěšní,“ vzpomíná Hondl a dodává, že manželka vlastně dodnes ani netuší, kolik desítek milionů tenkrát dlužili. Ale tvrdá práce přinesla úspěch. Během tří let se společnost i přes masivní investice dostala do plusu. 

Pracovní poklid ho ubíjí
Ve chvíli, kdy PPL bez větších problémů fungovalo, firma poměrně silně opanovala svůj segment na domácím trhu a zaměstnávala spoustu lidí, se s kolegou rozhodovali, co dál. To, co jim tehdy chybělo, byl kvalitní zahraniční kanál pro distribuci exportních balíků. Hledali různé cesty, ale s žádnou nebyli kvalitativně spokojeni. Začali tedy rozvíjet myšlenku vstupu na zahraniční trhy, zejména střední Evropa vypadala hodně nadějně.

Strategii měli připravenou, plány před spuštěním, zároveň však začali zaznamenávat zvýšený zájem globálního trhu o jejich společnost. Položili si tedy logickou otázku, jaká je ve skutečnosti hodnota jejich byznysu. Chtěli mít jasno v tom, jak silným hráčem nebo partnerem mohou v projektu být a co do něj jako PPL případně mohou vložit.

Chtěli jen zjistit hodnotu PPL
„Vlastně jsme ani nevěděli, jaká je naše hodnota, nikdy před tím jsme o tom nepřemýšleli. Neměli jsme na to čas. Pro nás byl v té době důležitý růst firmy. Dostali jsme několik auditů a odhadů hodnoty PPL, ale rozdíly v částkách byly extrémní. Nakonec jsme se rozhodli, že se jen tak nezávazně poptáme přímo trhu. Chtěli jsme hlavně zjistit, jak trh vnímá PPL, jestli by byl o partnerství nebo spolupráci s ní vůbec zájem. A strhla se doslova smršť. K našemu překvapení se ozvali kupci z celé Evropy,“ vzpomíná Hondl na dobu, kdy se nakonec domluvili s Deutsche Post, které PPL po delším vyjednávání prodali.

„Všichni zájemci byli významnými hráči globální logistiky a nám chyběl distribuční kanál pro zahraniční balíky. Zvolené řešení nám dávalo smysl,“ dodává. Půldruhého roku vyjednávání jim vzalo spoustu energie, ač to tak původně neplánovali, firmu nakonec prodali. Zpětně však Jiří Hondl přiznává, že dnes by tu situaci nejspíš řešil jinak. 

Na cestě k Hondl Global Services
Ve chvíli, kdy definitivně skončil s PPL, si dopřál dovolenou a přemýšlel, co dál. Než se definitivně rozhodl, oslovil ho bratr, který chtěl vlastně jen poradit, co má udělat se svým úklidovým byznysem. Události však nabraly rychlý spád. 

Z bratrů se stali společníci, kteří založili nejprve rodinnou firmu a následně ji transformovali na akciovou společnost s názvem Hondl Global Services. Od té doby HGS neustále rozšiřuje svoji nabídku a portfolio služeb a hlavně roste, a to každoročně o více než třicet procent. „Hodně mi to připomíná ty expanzní roky v PPL. Je to trochu adrenalin, a to mě naplňuje,“ směje se Jiří Hondl. Firmě značně pomohly nejen investice do technického zázemí, ale i vzpomínaná povaha Jiřího. Ten se dokonce vsadil, že navzdory začínající ekonomické krizi firma do tří let překoná v obratu hranici 100 milionů. A tu bednu kubánského rumu tehdy samozřejmě vyhrál. Momentálně už společnost HGS atakuje dvojnásobnou hranici. 

Je potřeba mít vysoké cíle
Jiří Hondl tvrdí, že je potřeba mít vysoké cíle, protože bezprostředně po dosažení pracovního cíle má pocit prázdnoty. A protože už se zná, rychle přichází s novými nápady, jak se posunout, expandovat nebo rozjet něco úplně nového. „Původně jsme sice měli v úmyslu se rozšířit z Kladna do celé republiky a pak teprve dobývat zahraniční trhy, ale nakonec to děláme naopak, respektive paralelně. Dnes se nám daří obojí a je to opět velká výzva. Já mám ale rád velké cíle, u kterých vás nejprve bolí za krkem od toho, jak na ně zprvu koukáte v záklonu. Motivuje mě to a žene dopředu,“ konstatuje novopečený spolumajitel nadnárodního konsorcia CEJS. 

Události je opět poněkud předběhly, takže nyní mají na starost úklid a facility management i v Polsku a na Slovensku. Celkem 2,3 milionů metrů čtverečních vnitřní a půl milionů metrů čtverečních venkovní plochy jim ale nestačí. Už teď se poohlíží, kam dál a komu by mohli nabídnout své služby, a mají dobře našlápnuto. 

Fotbal je jeho vášní
Jiří Hondl však žije nejen prací, ale i sportem. Býval aktivním fotbalistou, který chytal v bráně fotbalového klubu v Hostouni a tam se také po letech strávených výhradně jen v byznysu vrátil. Podařilo se mu zajistit financování a výstavbu nového fotbalového stadionu, investuje čas a energii do mládeže, buduje úspěšný tým, který v současnosti hraje na divizní úrovni. Tím však jeho péče o fotbalisty zdaleka nekončí. Po zakončení jejich aktivní fotbalové kariéry jim dokonce dokáže nabídnout práci, čímž se bez problémů zařadí nejen do pracovního procesu, ale i do společnosti. A většina z nich je ráda, že dostala šanci. Jako fotbalový fanoušek i šéf dokáže mít velké lidské pochopení, ale zároveň očekává jasné výsledky – ty nejlepší. A pokud nejsou, umí být pěkně protivný…

- red -

2hondlpreciznost

Preciznost v úklidu, to je vizitka společnosti

2hondlfotbal

Fotbal a hostouňský Sokol obzvlášť jsou pro Jiřího Hondla vášní

2hondljirihondl

Jiří Hondl slavil před dvěma roky postup Sokola do divize

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí