Náměstí Edvarda Beneše dostává novou podobu

Významné náměstí v centru Kladna se každým dnem proměňuje do moderní podoby. Část prací u soudu finišuje, další úseky revitalizace brzy následují.

Na bývalém provizorním parkovišti, vyústění Pavlisovy ulice, stavbaři v minulých dnech zabudovali podzemní kontejnery na tříděný odpad. "Z nepřehledné křižovatky se spoustou popelnic a hromadou zaparkovaných automobilů se stane opravdové náměstí," říká kladenský radní a architekt Ondřej Rys. 

Kromě již zmíněných kontejnerů na odpad zmizí současná křoviska a dojde k celkové obnově zeleně včetně pětadvaceti stromů s výrazně světlejší korunou. Náměstí se tím zbaví tmavých míst i koutů. Centrum náměstí město osadí pěti jerlíny japonskými, které můžete vidět u rozdělovských věžáků. Podél soudu a u bývalé Asie vyrostou dřezovce trojtrné. 

Výjezdy z Amálské a Pavlisovy ulice dostanou žulovou dlažbu a zvednou se na úroveň pochozí plochy náměstí. Tím se spojí plocha od školy po soud. "Vizuálně bude jasné, kde je část pro chodce a kde pro vozidla. Pod stromy umístíme lavičky. Charakter silničního provozu na náměstí zůstane stejný, jen dojde ke změně v parkování. Parkovací místa od školy a Asie přesuneme zhruba před budovu policie," dodává Ondřej Rys.

Veškeré práce na náměstí by měly skončit do prvního zářijového víkendu.

Jan Murárik

namesprvni

První zásadní změna - podzemní kontejnery

nameszapromenou

Za proměnou náměstí stojí také architekt Ondřej Rys


Počasí Kladno

Předpověď počasí