Kladenská MHD a její (ne)možná vylepšení

S městskou hromadnou dopravou (MHD) jsou i nejsou potíže snad ve všech českých městech. Záleží, jaké kdo s ní má osobní zkušenosti. I v té kladenské se najdou dle někoho nedostatky, jiný je spokojený, další si od příštích let slibuje ideální stav. Na možnosti MHD v Kladně jsme se zeptali ředitele pobočky společnosti Arriva Ludomíra Landy. 

Řeší vaše společnost vzrůstající počet zpožděných spojů, nebo jezdíte takřka bez zpoždění?
Od července jsou všechny autobusy sledovány pomocí GPS a údaj o skutečné poloze je porovnáván s polohou, kde má být autobus podle jízdního řádu. Současně na displeji v autobusu řidič dostává informaci o případné odchylce.

Vycházíte vstříc pasažérům, kteří potřebují bezbariérový nástup?
Letos bylo již do městské dopravy zařazeno 14 nových autobusů, všechny v bezbariérovém provedení. Pro příští rok plánujeme nákup nejméně dalších 10 bezbariérových autobusů. Zařazováním těchto nových vozidel  jsou z provozu stahovány staré autobusy, kde cestující při nástupu museli vyšlapat schody.

Lze ve městě lépe vyřešit problematiku navazujících spojů, nebo není možné uspokojit všechny cestující?
S navyšováním počtu spojů a tím zkracováním intervalů dochází ke zlepšování návaznosti. Při obdržení jednotlivého požadavku vždy zvažujeme, jestli nezhoršíme komfort ostatním cestujícím, kteří se neozývají, protože jim stávající stav vyhovuje. Domnívám se, že lze uspokojit všechny požadavky nejvýše devadesáti procent cestujících, požadavky jednotlivců nebo malých skupin nelze veřejnou hromadnou dopravou zajistit.

Pokračujete v nákupu klimatizovaných vozů?
Autobusy zařazené letos do městské dopravy i nakupované v dalších letech jsou vybaveny klimatizovaným prostorem pro cestující

Plánujete zavést mobilní aplikaci, která cestujícím ukáže časy příjezdů?
Autobusy máme vybavené technologií, která bude předávat aktuální informace o časech příjezdů na označníky zastávek MHD, které chce instalovat Magistrát města Kladna asi na 50 nejfrekventovanějších stanic. Současně s tím připravujeme spuštění mobilní aplikace.  

Jan Murárik 


Počasí Kladno

Předpověď počasí