Z náměstí do Amálské projedete opět plynule

Náměstí Edvarda Beneše je u konce celkové revitalizace. Cestáři dokončili poslední úseky chodníků i průjezd po nové silnici mezi náměstím a ulicí Amálská. 

Prostor byl vyčištěn a stalo se z něj opravdové náměstí. Centrální prostor náměstí je nově vydlážděn žulou v jedné úrovni, celé náměstí je díky tomu bezbariérové s preferencí chodců. V centrální pobytové ploše město nechalo vysadit pět jerlínů japonských (rostou např. před rozdělovskými věžáky), pod jerlíny jsou umístěné atypické lavičky. Byla doplněna lipová stromořadí v navazujících ulicích a rozšířen chodník před bývalou restaurací Asie, v němž je nově vysazena trojice stromů. Do budoucna je zde počítáno třeba s restaurační předzahrádkou.
Dále bylo vysazeno 250 kusů cibulovin, které vykvetou na jaře z boku soudu a pod stromy podél nového parkoviště před policií. Na celý prostor včetně přilehlých ulic bude dohlížet nová kamera městské policie. V souladu s regulačním plánem je na náměstí ponechán volný prostor, do nějž by mělo být v budoucnu osazeno umělecké dílo, jehož podoba by ideálně měla vzejít z výtvarné soutěže. 

"Nově je uspořádáno parkování. Centrální plocha se vyčistila od aut, přitom je zachován původní počet legálních parkovacích míst v řešeném území. Nevzhledná změť kontejnerů na rohu u soudu byla nahrazena podzemními kontejnery. V souladu s cyklogenerelem jsme rozšířili chodník podél severní uliční fronty kolem Gome, takže zde bude možné zřídit bezpečnou stezku pro chodce a cyklisty," uvedl na závěr revitalizace architekt a městský radní Ondřej Rys. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí