Arriva Kladno hlásí: Řidičů je dostatek, nábor přesto pokračuje

Na takovou zprávu nejsou cestující autobusy ČSAD MHD Kladno, spravované společností Arriva, zvyklí. Po dlouhé době je totiž za volanty jejích autobusů dostatek řidičů! Spokojený je také ředitel kladenské pobočky Ludomír Landa. 

Největším objednatelem vašich služeb je město. Jaká byla s tímto subjektem  spolupráce v právě skončeném čtyřletém volebním období?
Podařilo se realizovat kroky, které stabilizovaly městskou dopravu a zároveň vytvořily podmínky pro další zlepšování. Uznávání jízdních dokladů PID i na městských linkách tak, aby cestujícímu postačoval jeden lístek, i když použije více dopravních prostředků. Zlevněním jízdného vybraným skupinám cestujících došlo k nárůstu počtu přepravených osob. Umožněním nástupu všemi dveřmi jsme zkrátili prostoje autobusů v zastávkách a tím zrychlení dopravy. Poprvé se letos podařilo nakoupit i autobusy do městské dopravy s pomocí evropských fondů.

Před rokem či dvěma to vypadalo, že autobusy v Kladně nebude mít kdo jezdit. Jste se současným počtem řidičů spokojeni?
Během posledních dvanácti měsíců jsme navýšili počet řidičů a řidiček o čtyřicet. Podařilo se nám tak vyrovnat nejenom skokový nárůst potřeby počtu řidičů vyvolaný loni v září při integraci, ale máme vytvořenu i částečnou rezervu pro očekávané další navýšení spojené s postupem integrace do dalších oblastí západně od Kladna. Spustili jsme rozsáhlou kampaň, ve které nabízíme zájemcům vedle náborového příspěvku také úhradu finanční částky potřebné k získání řidičského oprávnění a profesní způsobilosti k řízení autobusu. Jsem rád, že zájem je i ze strany žen řidiček. Současně jsme získali na pozici řidičů i zahraniční zájemce z Ukrajiny. V náboru ale nepřestáváme. Objednávané výkony beze zbytku zajišťujeme, ale musíme být připraveni například na atak chřipkové epidemie.

Plánujete navýšení platů řidičům? 
Mzdy navyšujeme pravidelně i nad rámec platného vládního nařízení, velkým konkurentem je Praha. Jsme v současné době na průměrné mzdě přes 34 tisíc korun a tato výše odpovídá podmínkám, které nabízí například pražský Dopravní podnik. Nyní sestavujeme finanční plán na příští rok a s navýšením mezd opět počítáme. Na krytí zvýšených mzdových prostředků již probíhá jednání s objednavatelem krajským úřadem, čekáme i na zahájení jednání s Magistrátem města Kladna.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí