Osobnosti školních lavic: Veroniku Loudovou těšila gratulace spolužáků

Nemusejí čekat, až budou naplno hozeni do světa dospělých. I když chodí na základku či v Kladně studují, projevili se už nyní jako výrazné osobnosti. Vedení Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z náměstí Edvarda Beneše vybralo Veroniku Loudovou (19), finalistku Olympiády lidských práv.

Lidská práva jsou vaším koníčkem?
To je spíš dějepis (směje se). A v něm doba kamenná, středověk a válečná období. Moje maturitní práce byla na téma Historie Kladna včetně Lidic v druhé světové válce. 

Proč tedy Olympiáda lidských práv?
K té jsem se dostala náhodně. Vybrali mě až do celostátního finále. O konečné umístění mi nešlo, měla jsem krásný vnitřní pocit. Velmi mě potěšilo, kolik spolužáků mi gratulovalo.

Kam se chystáte po maturitě?
Už mám podanou přihlášku na vysokou školu a pokud neuspěju, tak zřejmě zamířím do Prahy pracovat pro jednu velkou stavební společnost.

Jaký máte životní cíl?
Tyhle zvláštní otázky nemám moc ráda. V patnácti jsem budoucnost řešila, měla jsem vize, co bych chtěla dělat, jaký bych chtěla mít život, ale čím jsem starší, tak si uvědomuju, že něco naplánovat ještě neznamená, že to tak i bude. V první řadě chci odmaturovat, najít si práci a zkusit se dostat na vysokou školu, kdyby to teď nevyšlo. Pak být šťastná, založit si rodinu a jít dál. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí