Do dvou roků sveze cestující v Kladně šestnáct autobusů na elektrický pohon

Jedním z kroků Kladna ke zlepšení životního prostředí ve městě je i zapojení ekologické hromadné dopravy.

Na jaře 2021 byl v Kladně z provozu vyřazen poslední autobus s dieslovým motorem a od té doby je celá městská doprava zajišťována pouze nízkoemisními autobusy s pohonem na zemní plyn.
Navíc v září téhož roku vyjely do pravidelného provozu dva první elektrobusy. Jsou nasazovány na linku číslo 610 spojující sídliště Kročehlavy s centrem města. Podle strategického plánu  udržitelné mobility města Kladna, schváleného v letošním roce, je cílem převést celý systém městské dopravy v Kladně na zcela čistý provoz do roku 2030.
Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva zajišťující městskou dopravu v Kladně ve spolupráci s městem plánuje dále obnovovat vozový park pouze elektrobusy. Prvním záměrem je projekt na nákup osmi kloubových a osmi standardních elektrobusů, které budou nasazeny na páteřních linkách 603 a 606. Dopravce již vyhlásil výběrové řízení s plánovaným termínem dodání v letech 2023 až 2024. Využije přitom evropské finanční prostředky z očekávané výzvy z programu ITI.
Technologie dobíjecí infrastruktury bude řešena samostatným projektem. Pro zajištění celodenního provozu městského elektrobusu, který často přesahuje ujetí 300 km, budou například na společné konečné linek 603 a 606 v lokalitě Okrsek 4 vybudována dvě stanoviště pro rychlodobíjení elektrobusů pomocí pantografu. Celkové náklady na pořízení vozidel a infrastruktury jsou odhadovány ve výši 500 milionů korun.

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí