Martin Bělohlávek: Lidem hned po škole naši práci doporučím

Má odslouženo pět roků, ale mezi kladenskými strážníky stále patří k mladší generaci. V civilu vášnivý rybář Martin Bělohlávek (27) v rozhovoru pro Vaše Kladno říká, že pro mladé lidi, kteří se rozmýšlejí, kde začít pracovní kariéru, je v současnosti práce u strážníků zřejmě nejlepší volbou.

Proč jste dal k městské policii?
Dělal jsem předtím ve stavební firmě podlahy a nebavilo mě to tam. Práce u strážníků mě lákala, chtěl jsem to zkusit, ale nemyslel jsem, si, že v tomhle zaměstnání vydržím tak dlouho.

Je velký rozdíl mezi prací strážníka před pěti roky, kdy jste nastoupil a současnou dobou?
Venku na ulici je to náročnější. Musíte se neustále vzdělávat, abyste mohl reagovat na různé otázky, situace. Uvnitř městské policie je to stejné. Mám kolem sebe bezvadné kolegy, kamarády. Ale mění se poslední dobou naše podmínky k práci. S dobou před pěti roky se to nedá srovnat. Nové vedení má moderní přístup, ví, že musíme jít s dobou. Ředitel Michal Strieborný je opravdu správný člověk na správném místě. Když nám něco říká, něco po nás chce, tak ví, o čem mluví. Ani platově se to nedá srovnat s roky, kdy jsem nastoupil. Jestli jsem si tehdy myslel, že si možná časem najdu něco lepšího, tak teď nemám důvod odcházet kvůli platu! Navíc mně vyhovuje, že po dvanáctihodinových směnách mám dost volna.  

Jak volný čas nejraději užíváte?
Jezdím na ryby, nebo někomu pomůžu s podlahou.

Kam bychom měli vyjet za velkými kapry?
Do vod rybářského svazu, na velké pískovny, na Berounku a Labe. Samozřejmě můžete chytat i na soukromých zaplacených vodách, ale to není nic pro mě (usmívá se).

Doporučil byste práci u kladenských strážníků současným maturantů nebo učňům, kteří zmožná k vám chtěli jít, ale váhají?
Lidi hned po škole takové peníze, jaké dostanou u nás spolu s výhodami, jinde zřejmě nedostanou. Pro mě by to na jejich místě byla jednoznačná volba! Naši práci jim doporučím.

Máte pocit, že strážníkem zůstanete navždy?
Nevím, co bude. Jak se budu cítit po tolika letech ve službě třeba po čtyřicítce. V tuhle chvíli vám řeknu, že ano.

Jan Murárik

akpar
Martin má na rybářském kontě titul mistra republiky

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí