Město uvádí na pravou míru kauzu Kladenských dvorků

Nadcházející 40. ročník Kladenských dvorků (11. a 12. června) se nese v duchu kauzy užívání dotací Spolku Podprůhon.

Jak uvádí ve své zprávě město Kladno, Spolek pod taktovkou současného vedení (Kateřina Jůzová a Slavomír Koníček) není pro město nadále partnerem. Důvodem, jak vyplývá z probíhající kontroly, je prokazatelně neetické a podvodné chování i nesrovnalosti v účetnictví, provázené porušením dotačních pravidel a rozpočtové kázně.
Město Kladno mnoho let zastávalo pozici partnera a spolupořadatele Kladenských dvorků. I přes změny v předsednictví ve Spolku byla jednoznačná snaha ze strany Města v zajetých kolejích pokračovat. „Začali jsme dostávat zprávy od provozovatelů občerstvení na Dvorcích, že si paní Jůzová a pan Koníček přilepšují na úkor města a prodejců takzvaně do kapsy. Byť jsme se s něčím obdobným nechtěli nikdy setkat, dnešním dnem už hovoříme o jednoznačně prokázanou a zdokumentovanou realitu. O to více mě překvapují vyjádření paní Líbové na sociálních sítích, že účetnictví Spolku je v pořádku. Přání je evidentně otcem myšlenky,“ uvádí kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) a dodává „Do poslední chvíle jsme se snažili situaci vyřešit, ale setkávali jsme se pouze s nataženou rukou o peníze, nulovou snahou o spolupráci, a dokonce vulgárním jednáním ze strany pana Koníčka vůči mně i zaměstnancům magistrátu.“
Vedení Spolku stánkaře na Dvorkách „kasírovalo“ bokem s podmínkou, že pokud mu stánkař nezaplatí, na příštích už nebude. Vynucený poplatek poté, co vše vyšlo na povrch, nazvalo „sponzorským příspěvkem“. To je samo o sobě minimálně neetické. Skutečnost, že k tomuto „sponzoringu“ neexistují žádné sponzorské smlouvy a neprošel účetnictvím, už je ale nezákonné. V současné době probíhá kontrola čerpání dotací, které město Spolku v minulých letech vyplatilo. Už nyní je zjevné, že došlo k porušení dotačních pravidel a pravděpodobně i zákona.
„Prozatím nemůžeme zveřejnit veškeré informace zjištěné finančním výborem, ale objevuje se stále více a více nesrovnalostí. Spolek například výboru dodal odlišné doklady, než se objevily v minulém vyúčtování dotace, což při vedení řádného účetnictví přece není možné. Již nyní je tak jisté, že Spolek bude muset vrátit část poskytnuté dotace,“ říká Milan Volf. Po uplynutí veškerých zákonných lhůt hodlá město i zprávu finančního výboru a závěry provedené kontroly zveřejnit. „Dobře si uvědomuji, že se nacházíme před volbami a mnoho komunálních politiků by si obdobný krok nedovolila ze strachu, aby náhodou nepřišla o voliče, ale jednou spravujeme veřejné peníze a budeme se chovat spravedlivě,“ vysvětluje Milan Volf.
Město letošnímu ročníku, jak se mnozí snaží veřejnosti vsugerovat, nehází klacky pod nohy. Z pochopitelných důvodů město Spolku Podprůhon nezapůjčilo své pozemky, ale odsouhlasilo jejich pronájmy napřímo jednotlivým stánkařům s dodatkem, aby už nikomu neplatili žádné „výpalné“.
Za dané situace nedává smysl ani poskytnutí hřiště Bukovka. Šlo by jen o obcházení nadále platné smlouvy. „Na zastupitelstvu mými ústy opravdu zaznělo, že hřiště Bukovka nabídneme Spolku. Jenže zasedání ještě ani neskončilo, a už jsem obdržel zprávy, že dvojice Jůzová-Koníček objíždí stánkaře a vnucuje jim zpětný podpis neexistujících smluv. Tím pochopitelně musel můj příslib vzít ihned za své,“ dodal kladenský primátor.

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí