Kladno uvedlo do praxe první speciální systém na výsadbu stromů do vozovky

V historii Kladna dosud tento systém na výsadbu stromů do vozovky uveden do praxe nebyl. Až do včerejška. V pondělí zahradníci z Nouzova v rámci revitalizace pěší zóny do země vložili speciální buňky. 

 Systém v komunikacích se používá v případech, kdy je nutné nad kořeny stromu udržet rovnou zpěvněnou plochu, po které denně projde velké množství lidí nebo po ní jezdí pravidelně různě těžká vozidla. Povrch komunikace lze po vložení kořenů stromů nad nimi hutnit běžným způsobem, aniž by se kořenový systém poškodil. A naopak stavebnice v zemi znemožňuje kořenům rovný povrch komunikace jakkoli narušit! 
Systém takzvaných buněk zajistí stromu přísun živin i vláhy, přičemž nadbytečnou vlhost od kořenů odvede. Město Kladno tento systém montuje poprvé ve své historii právě na pěší zóně, jež prochází etapovou revitalizací. Před Sokolem zahradníci do systému vsadí šest březovců trojtrnných v řadě, další dva březovce plynule navážou v pokračování pěší zóny a deset březovců vsadí do buněk v Tyršově ulici. 

Jan Murárik

zahrcelk
Ráno se začalo s výkopem jam, večer byly buňky zasypány hlínou

zahradpes
Druhá etapa revitalizace je před Sokolem zhruba ve své polovině


Počasí Kladno

Předpověď počasí