Jan Krafka: Kladenskému divadlu stoupá počet předplatitelů

Městské divadlo Kladno v sobotu uvede (19.00 hod.) první premiéru nové sezony. Inscenace Jak jsem potkal ďábla je pro tento den beznadějně vyprodaná. O novinkách i zájmu veřejnosti o tvorbu první kladenské scény jsme si povídali s jejím ředitelem Janem Krafkou.

Divadlo za vašeho vedení sází na předplatitelské skupiny. Je mezi veřejností zájem o předplatné do kladenského divadla?
Podle toho, že nám v porovnání s minulu sezonou předplatné narostlo o více než sto procent, zhruba na tisíc členů, tak si troufám říct, že o předplatné je v Kladně veliký zájem. Předplatitelské skupiny jsou díky tomu plné. Těší mě, že je hodně předplatitelů také z okolí Kladna.

Kapacita hlediště je mnohem menší. Jak byste si poradili s tisícovkou předplatitelů, kteří by chtěli jít na jednu konkrétní hru?
To se nestane (směje se). Proto je předplatné rozděleno do skupin a na jedno představení může dorazit pouze stovka předplatitelů, zbylá místa máme ve volném prodeji. Diváci si sami vybírají, která skupina jim vyhovuje. V plánu máme oslovovat další potenciální předplatitele. Mimokladenským usnadňujeme cestu k nám tím, že jim nabízíme zadarmo svoz i odvoz nasmlouvanými autobusy středočeských dopravců.

V sobotu máte na programu první premiéru. Proč jste sezonu začali životem spisovatele Oty Pavla?
Ota Pavel je jednou z osobností Kladenska, kterou jsme chtěli dostat na naše jeviště. Požádali jsme proto dramaturga a autora textu Jirku Janků s režisérem Petrem Svojtkou, aby pro nás hru o tomto významném českém spisovateli připravili. Věřím, že Otou Pavlem s osobnostmi z Kladenska nekončíme. V našem seznamu jsou například významný kladenský starosta František Pavel či kladenský rodák a starosta Chicaga Antonín Josef Čermák.

Druhou premiérou je hra Na skle malované. Uvedete ji v první polovině prosince. Už ji zkoušíte?
Zkoušky začínají v pondělí. Bude v tom hrát celý náš soubor a pro zajímavost, kostýmy nám šije rodina na Slovensku, která se specializuje na ruční výrobu speciálních dobových oděvů.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí