Rada města protestuje proti chystanému razantnímu zdražení vody

Společnost Vodárny Kladno-Mělník (VKM) chystá podle informací města od nového roku zdražení vody o více než třicet procent. Ze současných 115 korun za kubík vodného a stočného by měli zákazníci společnosti na Kladně platit nově za stejné množství 148 korun. 

Rada města Kladna vyzvala v usnesení akcionáře VKM, aby nárůst ceny činil maximálně necelých 13 procent a kubík vody nestál více než 130 korun.
„Ceny vody by se neměly zvedat takto nesmyslně, ale adekvátně. Kladno, Mělník, Kralupy a další města by podle předložené kalkulace VKM měla asi nejdražší vodu v republice, a to už nyní patříme mezi nejdražší regiony,“ upozorňuje kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) a podotýká, že například v sousedním bohatším regionu hlavního města Prahy rozhodl provozovatel vodovodů a kanalizací o zvýšení ceny pouze o 18,5 procenta na 128 Kč (včetně DPH).
S ohledem na nezbytnost udržení sociálně únosné ceny vodného a stočného pro běžné odběratele pitné vody a odvádění odpadních vod se jeví představenstvem VKM navrhovaná výše vodného a stočného pro rok 2023 jako zcela nepřiměřená. „Pokusíme se prosadit menší nárůst cen, ale bohužel k tomu nyní město Kladno nemá ve VKM nástroje a postavení hodné největšího akcionáře, kterého ostatní začali z nepochopitelných důvodů obcházet. Za dvouletého působení předchozí koalice Kladno krutě vypadlo ze hry, ODS to uchopila po svém a začalo se politikařit. Trápí mě to a mým úkolem bude získat pozici Kladna zpět tak, abychom ceny mohli ovládat nebo se na nich přinejmenším byli schopni dohovořit. Cítím, že alespoň Středočeské vodárny jsou a mohou být rozumným a kvalitním partnerem,“ uvedl Milan Volf.
Představenstvo VKM bude o cenách rozhodovat ve čtvrtek 24. listopadu.
-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí